Nekula rezignuje, necítil podporu vedení strany. Jurečka potvrdil nominaci Výborného

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) rezignoval na post ministra zemědělství.

Mimořádná TK Mariana Jurečky k rezignaci Zdeňka Nekuly

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) rezignuje na svůj post. Uvedl to na mimořádné tiskové konferenci, kterou svolal předseda strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Chci panu ministrovi poděkovat, jeho práce nebyla jednoduchá,“ sdělil. Nekulu by měl ve funkci nahradit poslanec Marek Výborný.

„Od začátku jsem byl ministr, který vyvolával kontroverze. Ať už to bylo prosazování strategického plánu nové společné zemědělské politiky, nebo boj proti vysokým cenám potravin, který byl trnem v oku mnohým významným subjektům. Možná jsem nebyl nejobratnější v komunikaci, ale rozhodl jsem se dělat v první řadě kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro naše zemědělství a krajinu,“ uvedl Nekula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda připouští, že bude ještě víc škrtat. Na podzim nás čeká velké překvapení, říká expert

Přiznal, že kroky, jež činil, byly často nepopulární. „Ale vzal jsem to spíše jako svůj úděl a nesoustřeďoval se na své PR. Právě v takové situaci jsem potřeboval cítit silnou podporu z vedení strany, které se mi však v posledních měsících nedostávalo. Nyní tak není jiné cesty, než abych v současné době na postu ministerstva zemědělství svou práci přerušil,“ řekl.

Jurečka: Výborný posílí vládní tým KDU-ČSL

Jurečka následně oznámil, že Nekula podal premiérovi Petru Fialovi (ODS) rezignaci na post ministra zemědělství s datem ke konci června letošního roku. „O této situaci jsme jednali na úrovni předsednictva KDU-ČSL. Dohodli jsme se, že budeme nominovat na post ministra Marka Výborného. Nominaci bude příští týden projednávat náš celostátní výbor,“ sdělil. Nekulovi za jeho práci poděkoval. „Jeho práce nebyla jednoduchá,“ zdůraznil.

Dodal, že Výborný byl na post šéfa resortu zemědělství nominován zejména proto, že má jako bývalý předseda KDU-ČSL velkou politickou zkušenost, stejně jako tu manažerskou. „Myslím si, že je to člověk, jenž zároveň posílí vládní tým KDU-ČSL v dobách, které jsou opravdu složité nejen pro oblast zemědělství, ale i pro obecné diskuse, které dnes vláda vede,“ doplnil.

Prouza a další nešetří kritikou

Předseda poslanců KDU-ČSL dodal, že nominaci přijal s pokorou a odpovědností vůči zemědělské odborné veřejnosti, své straně i celé vládní koalici. „Jsem připraven. A také zdůrazňuji, že nic dnes není hotového. Je to nominace, kterou musí příští týden potvrdit celostátní výbor. Pokud nominaci potvrdí, jsem připraven se svým týmem na ministerstvo zemědělství s plnou odpovědností nastoupit,“ zdůraznil Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud nedodržíme schodek, bude to ohromný problém naší koalice, připustil poslanec ODS

Kritikou vůči končícímu ministrovi následně ve vysílání CNN Prima NEWS nešetřil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Konstatoval, že odchod Nekuly je důležitý především proto, že se vláda a nový ministr nyní soustředí na programové prohlášení, jež Zdeněk Nekula často ignoroval. „Neřešil podporu menších zemědělců ani navyšování konkurence mezi dodavateli. Rovněž neřešil brutální administrativní zátěž, která platí pro výrobu i prodej potravin. To vše vláda slibovala a Nekula nedělal v podstatě vůbec nic z toho, co dělat měl,“ sdělil Prouza.

„Z mého pohledu byl Nekula v zásadě slušný člověk na nesprávném místě. Nejdřív se nechal válcovat politickými šíbry, později lobbisty. Místo toho, aby si od začátku vykolíkoval hřiště a nikoho do něj nepustil, začal se přizpůsobovat všemožným skupinám. V důsledku toho ztratil podporu i na resortu zemědělství z řad těch, jejichž zájmy měl hájit. Byla to jeho obrovská chyba, poté to byla jen otázka času. Bylo zjevné, že jeho výsledky budou čím dál horší,“ reagoval na rezignaci Nekuly místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Šéf zemědělského výboru Sněmovny Michal Kučera (TOP 09) čeká od nového ministra lepší komunikaci. Podle poslance Radima Fialy (SPD) Nekula neřešil problémy a nic nedělal. „Myslím, že je načase aby odešel. Ve Sněmovně jsme ho moc neviděli. Když tady byl, nemluvil. Když jsme se ho ptali, neodpovídal. Zemědělství má tolik problémů, které je nutné řešit, a Nekula je neřešil. Podle nás to byl špatný ministr,“ líčil stanovisko SPD Fiala.

Politolog Lukáš Jelínek Nekulu srovnával s pohádkovou spící princeznou. „Vaz mu zlomilo to, že byl zpočátku neviditelným ministrem. Připomínal spíše Šípkovou Růženku. Když se probudil, byl akční, ale působilo to dost zmateně. Myslím, že ministr zemědělství nikdy nebyl tak známý jako v okamžiku, kdy začal pomáhat s propagováním slevových akcí řetězců nebo když hovořil o tom, že mezi řetězci rozpoutá cenovou válku. To jsou podle mě chyby, které dříve nebo později musely stát ministra Nekulu politický krk,“ uvedl Jelínek.

Odborníci: Nekula to neměl jednoduché

Nekuly se částečně zastal agrární analytik Petr Havel s tím, že byl lepším ministrem, než se zdálo podle jeho mediálního obrazu. „Určitě se mu nepodařilo všechno, ale jednu z důležitých věcí udělal dobře, a tou byla parametrická změna dotací ve strategickém plánu společné zemědělské politiky. Konkrétně šlo o zavedení větší podpory malých a středních zemědělců prostřednictvím zvýšení platby na první hektary,“ uvedl Havel.

Premiér Fiala na svém Twitteru potvrdil, že rezignaci od Nekuly přijal. „Respektuji právo KDU-ČSL navrhnout kandidáta na tento post. Marek Výborný je zkušený politik s vysokým morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, jež nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany. Věřím ale, že v této důležité misi obstojí,“ napsal.

Agrární komora ČR končícímu ministrovi poděkovala za téměř rok a půl nelehké spolupráce v nelehké době. „Oceňujeme racionální přístup ministerstva zemědělství během předsednictví České republiky v Radě EU, hledání kompromisů a schopnost sjednotit Radu EU vůči přehnaně ambiciózním návrhům Evropské komise v oblasti zemědělství,“ uvedl prezident komory Jan Doležal. Rovněž on však potvrdil, že ne vždy se vše podařilo správně „odkomunikovat směrem k veřejnosti i samotným zemědělcům“.

„Jsme si nicméně vědomi, že ani ministr zemědělství neměl ve vládě jednoduchou pozici a byl vázán politickými rozhodnutími pětikoalice,“ pokračoval Doležal. Dodal, že agrární komora je připravena s novým šéfem resortu obratem navázat spolupráci a zprostředkovat mu postoje zemědělců či poskytnout odborné konzultace o jednotlivých problémech. Spolupráce s Nekulou byla podle šéfa Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka dobrá, jeho odchod byl překvapivý. Ocenil Nekulův přístup k menším zemědělcům.

Tagy: