Sledujeme zombifikaci ekonomiky. Vyšší nezaměstnanost by prospěla, překvapil Kovanda

Lukáš Kovanda

Škrtání dotací je nejsmysluplnější částí konsolidačního balíčku. Kvůli dotační politice totiž přežívají firmy ve vegetativním stadiu. Těmito slovy zhodnotil možné dopady, které vyplývají z úspor dotací vládního balíčku, ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Zprávy PLUS na stanici CNN Prima News. Problém může podle něj nastat v zemědělství, kde by mohlo dojít k ještě většímu znevýhodnění tuzemských producentů.

S plánovanými škrty v oblasti dotací, které jsou důležitou součástí vládního úsporného balíčku a mohou ušetřit přes 54 miliard korun, podle Kovandy souvisí především otázka, zda tento krok nemůže ohrozit konkurenceschopnost konkrétních firem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko potřebuje dietu. Když člověk zhubne, rychleji běhá, stejně funguje i stát, říká Schmarcz

Ekonom označil zúžení státního rozpočtu za nejsmysluplnější část vládního balíčku a uznal, že společnosti tak budou z dlouhodobého hlediska donuceny zapracovat na své produktivitě a inovacích ze svých zdrojů. „Tuto součást balíčku v dlouhodobém ohledu hodnotím kladně a myslím si, že prospěje našemu celkovému bohatnutí,“ konstatoval Kovanda.

Navržené škrty dotací označil za správné i další host pořadu, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner. Současně zdůraznil, že je třeba jasně vymezit, v jakých oblastech se snížení podpory ze strany státu projeví. „Nemělo by se jednat o nosné dotace, které ekonomice pomohou, například v oblasti vědy a výzkumu. Je hlavně potřeba vytvořit pro podniky takové podmínky, které by je přiměly k tomu, aby hledaly vlastní cesty,“ řekl.

Kde se bude škrtat nejvíce?

Za nejohroženější odvětví, jež může na tento krok vlády výrazně doplatit, považuje Kovanda zemědělství. „Pokud budeme škrtat v zemědělství, ztížíme podmínky tuzemským zemědělcům, kteří jsou již nyní znevýhodněni vůči svým konkurentům z Německa, Rakouska či Visegrádské čtyřky. Ti totiž čerpají z dotací mnohem více prostředků,“ vysvětlil.

„Například polští zemědělci k nám mohou díky dotacím dovážet velice levnou zemědělskou produkci, která ničí tuzemské zemědělství. Totéž se děje v průmyslu i v dalších odvětvích. Pro dlouhodobý rozvoj je zásadní, aby dotace byly omezovány celoevropsky,“ sdělil ekonom.

Podle ekonomů je aktuální míra nezaměstnanosti, která činí podle dubnových údajů 2,8 %, značně nízká. Kovanda by uvítal dočasně vyšší procento. „České ekonomice by prospělo, kdyby na čas došlo ke zvýšení míry nezaměstnanosti. Dotační politika udržuje řadu neproduktivních ‚zombie firem‘. Dochází tedy k zombifikaci naší ekonomiky, kvůli níž přežívají ve vegetativním stadiu firmy, které by na volném trhu už dávno zkrachovaly,“ zdůraznil.

„I kvůli dotacím jsme si zabetonovali stav ekonomiky, jež od roku 2017 velice dýchavičně roste. Jednou z možností, jak to změnit, je seškrtání dotací a jejich omezení na evropské úrovni,“ dodal Kovanda.

Více informací se dozvíte ve výše přiloženém videu. V pořadu se hovořilo i o dotační lobby, následcích zvyšující se nezaměstnanosti či postavení České republiky v žebříčku zemí s takzvaným klientelistickým kapitalismem.

Tagy: