Češi už se nehrnou do pomoci ukrajinským uprchlíkům. Bojí se, že se sami budou mít hůř

Dívka, které se podařilo uprchnout z Mariupolu, v centru pro uprchlíky v Záporoží

Jak to bude s uprchlíky?

Češi jsou méně ochotní pomáhat ukrajinským uprchlíkům, ukazuje nový průzkum agentury STEM. Jedním z důvodů je strach ze zhoršení životní úrovně. Z výsledků ovšem také vyplývá, že podpora válčících stran mezi Čechy zůstává v podstatě neměnná. Analýza porovnala nálady společnosti ve vztahu k ruské invazi na Ukrajině od konce března do poloviny června.

„Následující shrnutí analýz neziskového ústavu STEM se soustředí na srovnání nálad české společnosti ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu ve vývoji od konce března po polovinu června. Ukazuje tak posuny nálad za posledních deset týdnů zachycené ve třech výzkumných vlnách,“ popisují analytici.

Z aktuálních dat je například zřejmé, že ochota české veřejnosti pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny na úkor vlastní situace oslabuje, což souvisí s posilováním obav o vývoj ekonomické situace. „Posuny vidíme i přesto, že jednotlivé časové body výzkumů dělí čtyři týdny. Klesá především ochota pomáhat na úkor vlastní situace,“ pokračuje STEM. Dodává, že přesto stále mírně převažuje pozitivní postoj k pomoci ukrajinským uprchlíkům, který vyjádřilo 53 % dotazovaných.

Zatímco proti pomoci ukrajinským uprchlíkům bylo v dubnu 16 % dotazovaných, za červen jejich počet stoupl na 26 %. Taková data jsou podle agentury alarmující. Nadpoloviční většina české veřejnosti ale stále považuje za správné, že Česká republika přijímá uprchlíky před válkou na Ukrajině, konkrétně jde o 58 % dotazovaných.

Úvodní vysoká ochota českých občanů se na „nezbytnou dobu“ uskromnit a snížit vlastní životní úroveň rovněž postupně oslabuje, rozdíl je zřejmý zvláště ve srovnání situace zhruba měsíc po začátku konfliktu a tři měsíce po ruské invazi.

Souhrnný ukazatel postoje ke geopolitickému vývoji v souvislosti s válkou na Ukrajině ukazuje stabilní náladu české veřejnosti. Neroste skupina podporující Kreml, na druhou stranu více než polovina občanů stále podporuje zapojení Západu do řešení konfliktu.

„Je důležité uvést, že význam samotné války na Ukrajině ve společenské diskusi klesá, roste naléhavost problémů spojených s migrací a dlouhodobě neřešenými problémy tuzemska, které často válka zdůrazňuje,“ doplňuje agentura.

Klíčovou perspektivou je podle ní zdražování, migrace i výrazná nejistota do budoucna. Rostoucí skepse ke zvládání migrace je tedy podmíněna dlouhodobým vývojem ekonomické situace různých sociálních skupin.

Analýza využívá data tří výzkumů neziskového ústavu STEM, které byly provedeny na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let: 24. března až 6. dubna 2022 – 1 171 dotázaných; 20. až 31. května 2022 – 1 021 dotázaných; 10. až 20. června 2022 – 1 018 dotázaných.

Respondenti byli ve všech výzkumech vybráni metodou kvótního výběru a dotázáni v kombinaci on-line a osobního dotazování.

Tagy: