Poslanci snížili platy vrcholných politiků na úroveň loňského roku. Přijdou o tisíce

Peněženka

Poslanci se poprvé v novém roce sešli

Platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců se od února vrátí na loňskou úroveň, a to do konce roku. V úterý o tom rozhodla Sněmovna. Poslanci tak přijdou o 5500 korun, prezident téměř o 20 tisíc. Od ledna roku 2022 totiž ústavním činitelům vzrostly platy zhruba o šest procent.

Platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců stouply v lednu 2022 až o šest procent. Od 1. února 2022 ale budou brát stejné peníze jako loni, a to až do konce roku.

Důvodem vládní iniciativy jsou snahy snížit výdaje státního rozpočtu. „Vláda s ohledem na státní rozpočet a jeho vývoj v posledních letech hledá úspory, a to i v jednotkách milionů korun. Každá částka je důležitá. Tempo zadlužování je nutné zastavit. Tímto krokem za 11 měsíců uspoříme zhruba 0,6 miliardy korun,“ obhajoval vládní návrh v úterý ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve uvedl, že jeho vláda avizovala, že bude chtít šetřit. „Proto jsme zvýšili tarifní mzdy jen těm skupinám státních zaměstnanců, které stojí v první linii boje s covidem. Přijali jsme rozhodnutí, aby se platy ústavních činitelů vrátily na úroveň roku 2021,“ vysvětlil Fiala.

Vládní předlohu k platům ústavních činitelů Sněmovna schválila ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze. „Zadlužení státního rozpočtu je bezprecedentní, taková situace tu nikdy nebyla. Proto návrh předkládáme ve stavu legislativní nouze. Politicky jsme o tom rozhodovali jako vláda 29. prosince,“ podotkl Jurečka.

Předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty) ale varoval před tím, že novela se může dostat do rozporu s ústavním pořádkem, protože zasahuje i do platů soudců.

Zástupci opozičního hnutí ANO varovali, že kvůli soudcovským platům i schválení ve stavu legislativní nouze možná novelu zruší Ústavní soud. Přesto ANO návrh podpořilo. Šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová se však pozměňovacím návrhem snažila, aby platy nebyly sníženy jen letos, ale aby úprava platila pět let.

Zároveň připomněla, že obdobný návrh loni zamítl Senát, kde velkou většinu tvoří zástupci nynějších vládních stran. Nová povolební Sněmovna už senátní veto přehlasovat nemohla. Odmítla, že by pozměňovacím návrhem chtěla z návrhu vyjmout soudce. „Jen to měním do roku 2026,“ uvedla.

Kolik peněz politici dostanou?

Loni činil základní plat poslance měsíčně 90 800 korun. Podle současných zákonů od nového roku vzrostl o 5 500 korun na 96 300. Poslanci pobírají ještě desetitisícové náhrady.

O několik tisíc si s novým rokem přilepšil i prezident, ministři či premiér. Hlava státu od roku 2022 bere 321 000 korun, loni to bylo 302 700.

Ministři si polepšili ze 173 200 korun na 183 700 korun měsíčně. Premiér a předsedové obou parlamentních komor za leden dostanou 258 600 korun, zvýšení proti loňsku představuje 14 800 korun.

Tagy: