Neočkovaní hůře shánějí práci. Zaměstnavatelé čím dál častěji vyžadují vakcinaci

Žena odmítá očkování

Neočkovaní hledají práci

Nejsem očkovaný a kvůli tomu nemůžu najít práci, zní čím dál častěji Českem. Pro mnohé zaměstnavatele, hlavně ve velkých městech, je vakcinace podmínkou, přestože ji zákon nevyžaduje.

Očkování se začíná stávat podmínkou, kterou vyžadují i někteří zaměstnavatelé. Některým lidem tak odmítání vakcíny komplikuje hledání práce v oboru. „Ucházela jsem se o zaměstnání ve zdravotnickém zařízení. Podmínka pro vstup do toho areálu byla to, že se musím prokázat negativním PCR testem, očkováním a nebo proděláním nemoci,“ řekla redakci slečna J.

Sama ovšem není naočkovaná, tudíž by pro ni pravidelné testování bylo nákladné. Neočkovaní si ho totiž i nadále musí platit. „Nechci se nechat očkovat, takže jsem na ten pohovor ani nešla,“ doplnila.

Její případ je ovlivněn nejistotou kolem povinného očkování zdravotníků. Jenže ani v oborech, kde se povinnost zatím vůbec nezvažuje, to bez něj není snadné. „Ucházel jsem se o pozici grafika v nadnárodním řetězci. Následně mi ale volala manažerka, ať zvážím, jestli se nechám naočkovat. Že je tam celý tým očkovaný a že je ode mě chce chránit, a tak o mě není zájem,“ napsal CNN Prima NEWS pan Ondřej.

Neočkovaní tak při hledání nové práce často spoléhají třeba i na sociální sítě – tematické skupiny mají i několik tisíc členů. „Větší skupina vojáků hledá práci v civilu. Výhledově březen–červen. Zkušenosti v IT, Elektro, automechanik, síťový administrátor, řidič. Vzdělání s maturitou, i vysokoškolské,“ pronesl jistý muž poptávající práci. „Hledám práci bez očkování, bez testů a dusítka na obličeji. V okolí města Olomouc,“ uvedla jedna z žen.

Uchazeč nemá povinnost na otázku k očkování odpovědět

Že zaměstnavatelé mnohdy očkovaní vyžadují, potvrzují i pracovní portály. Podle nich ale obvykle jen ve specifických případech. „Většinou se jedná o pozice, které vyžadují cestu do lokalit, kde je očkování vyžadováno. Zaměstnavatel se na to zeptat může, ale uchazeč nemá povinnost mu odpovědět,“ sdělil CNN Prima NEWS manažer portálu Profesia.cz Michal Novák.

Tiskový mluvčí Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský říká, že se to týká pouze pár případů. „Jde o jednotky inzerátů na zhruba 80 tisíc pracovních pozic, které se protočí na portálech během jednoho měsíce. Otázka je, co potom probíhá při pohovorech. Manažeři a náboráři můžou mít své určité preference,“ konstatoval. K očkování se podle něj možná někdy stočí řeč, ale pro to už neexistují žádná data.

Pokud zaměstnavatel kandidáta kvůli očkování odmítne, pohybuje se přitom na hraně protizákonné diskriminace.

Tagy: