Sehnal neprůstřelné vesty, léky i uniformy. Pak je strážník z Plzně dopravil na Ukrajinu

Strážník z Plzně pomohl na Ukrajině.

Strážník pomohl Ukrajině

Pomoci ukrajinským policistům ve Lvově se rozhodl městský strážník z Plzně Artur Tereščenko. Sehnal potřebné věci včetně neprůstřelných vest a osobně je dopravil až na polsko-ukrajinskou hranici.

Do čtyř let bydlel Tereščenko v ukrajinském městě Perečín u Užgorodu. A jelikož sám nosí uniformu, rozhodl se sehnat potřebné věci i pro kolegy z Ukrajiny. „Jsou tu nějaké kalhoty, kombinézy i bundy. Přes kolegu z Domažlic se nám podařilo sehnat 100 kusů maskáčových kompletů,“ popsal Tereščenko.

Nechybí ani speciální boty, léky proti bolesti či obinadla. Největším problémem bylo podle jeho slov sehnat neprůstřelné vesty. Balistické přilby, balistické pláty i samotné vesty jsou totiž beznadějně vyprodané.

„To, co bylo v obchodech, vykoupili lidé, kteří jezdí na Ukrajinu, anebo kamarádi tamních vojáků,“ vylíčil situaci prodejce obchodu Alfa Tactica Milan Mařík. Mezinárodně uznávaný český výrobce neprůstřelných vest z Hradce Králové, který dodává i Armádě České republiky, má teď až 90 poptávek denně.

„Tyto suroviny jsou teď špatně dosažitelné. Byly doby, kdy jsme vyráběli 10 tisíc neprůstřelných vest měsíčně. V současnosti začínáme na tuto kapacitu najíždět,“ řekl majitel firmy Argun vyrábějící balistické vesty a přilby Stanislav Petr.

Tereščenkovi se nakonec podařilo neprůstřelné vesty sehnat. A to nejen od kamarádů, ale i přímo od městské policie v Plzni. Ta vyčlenila pro Ukrajinu 10 taktických vest.

Tagy: