Ruští fotbalisté v Česku? Nereprezentují svou zemi, vysvětlil Bartoš. Nacher rozhodnutí nechápe

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

V Česku mohou hrát Rusové fotbal

Nereprezentují svou zemi, ale soukromý klub. O ruských a běloruských fotbalistech z kazašského týmu Tobol Kostanaj to řekli ministři Ivan Bartoš (Piráti) či Martin Baxa (ODS). Vláda souhlasila s udělením víz pro tyto fotbalisty i přes pokračující ruskou invazi na Ukrajinu. Čtveřice hráčů tak může ve čtvrtek nastoupit v duelu závěrečného předkola Evropské konferenční ligy v Plzni. Z úst opozice se však ozývají hlasy o dvojím metru.

Tobol má v kádru ruského brankáře Ivana Konovalova, obránce Alberta Gabarajeva a záložníka Ivana Kirejenka i běloruského obránce Pavla Zabelina. Tři z nich nastoupili před týdnem v úvodním utkání v Kazachstánu, v němž Plzeň vyhrála 2:1. Na palubě letadla v úterý po příletu do Prahy nebyli, jelikož jim hrozilo odepření vstupu do Česka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nacher: Hašek je pokrytec, ale tweet jsem měl řešit jinak. Sám čelím i bodyshamingu

Vlastník kazašského Tobolu Kostanaj pohrozil, že zápas s Plzní bude bojkotovat celý tým. Čtveřice hráčů ale nakonec mohla do České republiky bez problému přiletět.

„Nejsou reprezentanty ani Běloruska, ani Ruska. Ten kazašský tým se normálně v té lize účastní. Proto se vláda rozhodla takto postupovat,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „I já jsem hlasoval pro, a to z důvodu, že se nejedná o reprezentaci zemí, ale jde o členy klubu, notabene ještě z Kazachstánu,“ sdělil ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Souhlas vlády s udělením víz si vysloužil i kritické reakce. „Samozřejmě reprezentují kazašský klub, ale jako občané Ruska reprezentují svoji zemi i ruské činy. Víme, jaké jsou – ať už jde o válku, nebo další zločiny včetně genocidy,“ kritizoval v reakci pro CNN Prima NEWS legendární hokejový brankář Dominik Hašek, který je hlasitým odpůrcem ruského režimu.

Rozhodnutí kabinetu nerozumí ani opoziční poslanec Patrik Nacher (za ANO). „V tom aby se čert vyznal. Ruským a běloruským tenistkám (startujícím na všech turnajích pod neutrálním statusem a bez státních symbolů) hrát na červencovém Prague Open umožněno nebylo, ruští a běloruští fotbalisté kazašského týmu naopak budou oprávněni nastoupit k utkání EKL v Plzni,“ uvedl na sociální síti X.

Nacher svým sdělením narážel na skutečnost, že se v Česku téma ruských sportovců vášnivě řeší už podruhé během léta. V červenci na tenisovém Prague Open nestartovaly žádné ruské ani běloruské hráčky poté, co policie na ruzyňském letišti jednu z nich nevpustila do Česka. Tenisté a tenistky z obou těchto zemí přitom startují na turnajích pod neutrálním statusem a bez státních symbolů.

„Další nekonzistentní a nepředvídatelné vládní rozhodnutí, založené snad možná na větším strachu z UEFA než z WTA,“ dodal Nacher. Viktoria Plzeň nastoupí proti kompletnímu týmu Tobolu ve čtvrtek od 19 hodin. Díky venkovní výhře 2:1 je český celek blíže k postupu než jeho soupeř.

Tagy: