Nacher: Hašek je pokrytec, ale tweet jsem měl řešit jinak. Sám čelím i bodyshamingu

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher to na sociální síti Twitter ošklivě schytal od kritiků za to, že sdílel příspěvek označující legendárního hokejového brankáře Dominika Haška za „neonacistické prase“. Nyní pro CNN Prima NEWS řekl, že o bývalém brankáři takto nesmýšlí, považuje jej však za pokrytce kvůli jeho angažmá v Rusku. Vedle toho se Nacher rozpovídal o tom, že jako zákonodárce čelí pravidelně výhrůžkám a urážkám. Výjimkou není ani body shaming, tedy ataky kvůli jeho vzhledu.

Nacher řekl, že sdílení příspěvku na sociálních sítích automaticky neznamená, že by s ním plně souzněl. V případě tweetu o Haškovi zmínil, že souhlasí jen s jeho částí. Konkrétně s připomínkou, že slavný hokejista sice dnes mluví proti Rusku kvůli invazi na Ukrajinu, ale před lety hrál za Spartak Moskva.

„Dominik Hašek je v tomhle pokrytec a uplatňuje princip kolektivní viny. To mně prostě vadí,“ komentoval pro CNN Prima NEWS politik. Zmínil k tomu třeba situaci kolem koncertu ruské operní pěvkyně Anny Netrebkové v Obecním domě, které chce vedení Prahy zrušit. Diva je na ukrajinském sankčním seznamu a před lety pomáhala Vladimiru Putinovi ve volební kampani, nyní však dlouhodobě žije v Rakousku a má i tamní občanství.

Doplnil, že sdílením urážlivého příspěvku o Haškovi bez jakéhokoliv komentáře pochybil. „Možná jsem udělal chybu, že jsem tam měl třeba říct, že ‚neonacistické praseʻ je přes čáru a že s tím nesouhlasím,“ dodal Nacher.

Zároveň dodal, že Hašek je pro mnohé lidi ikonou, kterou chrání. „Připomněl bych, jak se ti samí lidé pustili do Jaromíra Jágra, když si například dovolil jet propagovat hokej do Číny,“ pokračoval poslanec a pražský zastupitel za ANO.

Hašek nedávno vystoupil v Evropském parlamentu, kde na zákonodárce apeloval v souvislosti s ruskými sportovci. Nacher pro CNN Prima NEWS nevyloučil, že by se s věhlasným sportovcem a nynějším aktivistou setkal a celou věc si vyjasnil. Doplnil však, že oba jsou ve svých názorech na věc silně přesvědčení.

Nacher: Čelím urážkám, říkají mi „trpajzlík“

Nacher mimo jiné uvedl, že sám dlouhodobě čelí urážkám a výhrůžkám na internetu. „Dnes a denně vidím nadávky u profilů Andreje Babiše, Aleny Schillerové či Radka Vondráčka. Ať už se baví o čemkoliv, i o věcných tématech, tak přichází osobní útoky i body shaming. Říkají o mně, že jsem ‚trpajzlíkʻ. U některých mých kolegů zase padají slova, že jsou tlustí,“ zmínil v rozhovoru poslanec za ANO.

Výjimkou prý nejsou ani výrazy jako „ruský šváb, troll, nácek nebo fašista“. A nechybějí ani vzkazy, že by mohlo dojít na násilí. Velkou porci si Nacher přečte na Twitteru, zároveň ale připouští, že podobným útokům mnohdy čelí i politici z vládní pětikoalice. Zejména pak na Facebooku.

„Souhlasím s kolegyní Klárou Kocmanovou (Piráti). Jen dodávám, že se to netýká pouze žen a mladých lidí v politice, ale doslova všech bez ohledu na pohlaví, věk a postavení v koalici či opozici,“ napsal během čtvrtečního odpoledne Nacher na Twitter s odkazem na příspěvek pirátské poslankyně, která údajně rovněž čelí atakům na sociálních sítích.

Podle Nachera se útoky na sociálních sítích na politiky v posledních letech stupňují. Jedním z důvodů jsou podle něj silná témata rozdělující společnost, kde se vytvoří „hlavní proud, který v zásadě nepřipouští jiný úhel pohledu“. Jako příklad zmínil otázku manželství pro všechny, Istanbulskou úmluvu či migrační politiku a důsledky války na Ukrajině. „Máte trošičku jiný názor, tak chytnete nálepku a diskuze odpadá,“ vysvětlil poslanec.

Tagy: