Nerudová může být zklamáním, říká bookmaker. Popsal podezřelé sázky na Stropnického

Hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák

Bookmaker Hanák přiblížil sázky v prezidentských volbách

Po sportovních akcích patří prezidentské volby mezi nejoblíbenější sázky. Aktuálně se mezi největší favority sázkařů řadí generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš (ANO), byť kandidaturu neoznámil. Hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák v pořadu Nový den přiblížil, jak se sázky tvoří a popsal, jak si vedou další prezidentští kandidáti.

V předchozích měsících se největší popularitě u sázkařů těšil Babiš, se začátkem války však jeho kurz spadl. Naopak Pavel je poslední čtyři měsíce největším kandidátem s kurzem 1,7. „Andrej Babiš si nyní udržuje kurz kolem 7,5. Pokud v pondělí expremiér kandidaturu oznámí, bude de facto černý kůň a jeden z největších favoritů prezidentských voleb,“ podotkl Hanák.

Babiš a Pavel však nejsou jedinými možnými kandidáty v boji o Hrad. Diskutuje se i o exministrech Aleně Schillerové a Karlu Havlíčkovi či velvyslanci v Izraeli Martinu Stropnickém (všichni ANO). „Uspět by mohl pouze Stropnický. Ze třech jmenovaných je na něj nejvíce vsazeno. Kromě toho je zde Josef Středula, který má také nějaké vazby na hnutí ANO. Právě ten vypadá jako nejzajímavější kandidát,“ uvedl Hanák.

Na Stropnického však bookmakeři zaznamenali podivné sázky. „Bylo jich hned několik, ale pouze od dvou klientů, kteří vsadili poměrně vysoké sumy na Stropnického v čase, kdy jeho kurz byl 200:1. Jak jsme postupně přijímali tyto nestandardně vysoké sázky na někoho, kdo není favorit, kurz postupně klesal. Tyto dvě osoby vsadily dohromady asi 400 tisíc korun,“ přiblížil Hanák.

Sázkař jménem Putin

Jeden ze sázkařů byl z Moravy, druhý z Prahy. „Nyní je zde prostor pro konspiraci. Jeden z nich si vybral přezdívku Vladimir Putin,“ pokračoval Hanák a zdůraznil, že k sázkám došlo v době, kdy se ve veřejném prostoru o Stropnickém jako o možném kandidátovi vůbec nemluvilo. Domnívá se, že někdo měl zřejmě nějakou informaci „zevnitř“.

„Mohlo jít o blízké Stropnického, kteří věděli o jeho ambicích. Nebo o člověka z ministerstva vnitra, kde se velvyslanec údajně doptával, co by jeho kandidatura znamenala. Dotyčný se tuto informaci snažil zkapitalizovat, a to je naprosto přirozené. Lidé, kteří mají takové informace, na nich chtějí vydělat,“ podotkl.

Zajímavým kandidátem je také bývalá rektorka Danuše Nerudová. „Její aktuální kurz se pohybuje kolem 3,4. V předvolebních průzkumech vypadá velmi dobře. Lidem je sympatická a říkají, že by ji pravděpodobně volili. Jenže to není vidět na množství vsazených peněz. Jsou zajímavější kandidáti, kteří mají větší kurzy a máme na nich vybrané větší sumy. Pro mnohé by to mohlo být zklamání. Sice může v průzkumech vypadat dobře, ale neodpovídá to vsazeným penězům,“ varoval Hanák.

Následně vysvětlil, jak se kurzy obecně sestavují. „Kurz určují pouze dvě věci. Jednou jsou předvolební průzkumy. Poté se jako bookmakeři sejdeme a vyselektujeme potenciální uchazeče. Nejčastěji to bývají bývalí nebo současní politici, sportovci a známé osobnosti,“ podotkl. Následně možné kandidáty seřadí podle pravděpodobnosti a vytvoří sázky. „Když je dáme do nabídky, reagují lidé vklady. Podle nich následně kurzy měníme,“ uzavřel Hanák.

Tagy: