Nerudová zaútočila na Pavla: Choval jste se zbrkle, když jste vstupoval do KSČ?

Choval jste se zbrkle, když jste vstupoval do KSČ? Ekonomka Danuše Nerudová touto otázkou zaútočila ve středeční superdebatě televize CNN Prima NEWS na generála Petra Pavla. Ten v pořadu své rozhodnutí znovu vysvětlil. Nerudová stejně tak vysvětlovala své kauzy z doby, kdy byla rektorkou na Mendelově univerzitě v Brně.

„Považujete svůj vstup do komunistické strany za zbrklé chování, nebo plánované rozhodnutí?“ tázala se útočně v debatě Nerudová Pavla. Narážela tak na generálův slogan z kampaně, který zní: „Vraťme zemi řád a klid.“

Pavel navíc před tím Nerudovou provokoval, když mluvil o tom, že měl pochyby, zda by ji podpořil ve druhém kole. „Mé výhrady jsou orientovány na akademickou obec a další se týkají toho, že by mohla být v některých oblastech zbrklá či nezkušená,“ prohlásil v debatě.

Bývalý náčelník generálního štábu následně svůj vstup do KSČ vysvětloval. „Bylo mi tehdy 21 let. Neměl jsem takovou informaci, jako mají dnešní 21letí. Byla to chyba, kterou jsem několikrát přiznal,“ prohlásil.

Ekonomka narozená v roce 1979 stejné rozhodnutí ve svém životě dělat nemusela, za což je podle svých slov ráda. „Žila jsem ve svobodě a jsem vděčná, že lidé, kteří žili v totalitě, se dělili na dvě skupiny – ti, co sloužili a budovali režim, a ti, kteří bojovali proti režimu. Jsem vděčná, že skupina, která bojovala proti režimu, vybojovala demokracii,“ zdůraznila. „V demokracii žijete právě díky té staré generaci,“ kontroval Pavel.

Pavel: Nerudová odmítá odpovědnost

Nerudová pak v debatě pro změnu vysvětlovala problémy z doby, kdy působila jako rektorka na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita měla v té době prodávat zahraničním studentům „rychlotituly“.

„Je nehorázná lež, že by na univerzitě došlo k prodeji diplomů. 20 studentů dostudovalo dříve, ale splnili všechny podmínky, které jim ukládal studijní řád. Není možné jako rektor dohlédnout na všechny studenty, kterých je několik tisíc. Udělala jsem maximum, abych to řešila. Udělala jsem jednu chybu a za tu se omlouvám. Zpětně jsem mohla zasedání Rady pro vnitřní hodnocení svolat o tři týdny dříve. Mrzí mě to, mohla jsem to udělat. Ale na povaze věci by to nic nezměnilo,“ uvedla ve vysílání.

Následně uznala, že smlouvy se studenty byly nastaveny špatně. „Proto jsem trvala na tom, aby byly vypovězeny,“ podotkla. Kandidátka na prezidentku tvrdí, že za situaci byl zodpovědný tehdejší děkan univerzity. Ten tam nakonec skončil. Nerudová o sobě tvrdí, že je „hajný, který chytl pytláka“.

Její kauzu na oplátku komentoval Pavel. „Nehodnotil jsem udělování titulů, délku ani cenu. Pouze mě překvapilo, že Danuše Nerudová od počátku odmítala jakoukoliv odpovědnost. Řídil jsem větší celky než univerzitu a cítil jsem vždy alespoň sdílenou odpovědnost. Je jedno, jestli je to armáda, či univerzita. Člověk, který vede takto velký celek, by tu odpovědnost měl cítit a měl by přijmout alespoň nějaký podíl té odpovědnosti,“ tepal ji generál.

Tagy: