Senioři pykají za vaši neschopnost, pálí do vlády Vildumetzová. Hrajete nefér, říká Kaňkovský

Jana Mráčková Vildumetzová v Partii Terezie Tománkové, 20. listopadu 2022

360° 8.6.2023

Za neschopnost vlády zkrotit inflaci pykají hlavně senioři. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) nepřichází s reformou, ale jen s parametrickými úpravami. Tak se ohledně jednání o důchodech v Poslanecké sněmovně vyjádřila poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. S tím však nesouhlasí poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Opozici kritizuje za to, že kroky vlády démonizuje.

Mračková Vildumetzová vidí v současném projednávání penzí nejen okrádání seniorů, kteří již důchod pobírají, ale i těch, kteří se do něj teprve chystají. „Vláda nezvládá inflaci a trestá za svoji neschopnost seniory,“ uvedla poslankyně. „Ministr Jurečka přichází pouze s parametrickými úpravami tohoto systému. Poškozeni budou nejen lidé, kteří v důchodu již jsou, ale i ti, které odchod do penze teprve čeká,“ uvedla ohledně návrhů, které byly ve čtvrtek hlavním tématem při jednání Sněmovny.

ČTĚTE TAKÉ: Doma brojíte proti Bruselu a v EU vše odsouhlasíte, pustil se Fiala do Babiše

Poslanec Kaňkovský v návaznosti na výtky, že lidovci nic v oblasti penzí nepřipravili, připomněl, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš porušil své sliby z předchozích let. „V roce 2017 tehdejší premiér Babiš řekl, že je pro něj důchodová reforma zásadní prioritou. Od té doby jsme od něj v tomto ohledu neviděli ani čárku.“

Zdůraznil také, že vláda si ve svém boji proti inflaci nebere seniory jako rukojmí. „Valorizační vzorec, který nyní vracíme, platí od roku 2019, takže se nejedná o žádnou hrůzu této vlády. Tvrdíte tu, že chceme dostat důchodce do bídy, což není pravda. To je z vaší strany nefér taktika,“ zareagoval.

V souvislosti se čtvrtečním jednáním ve Sněmovně také uvedl, že návrhy lze chápat jako prvotní kroky. „Skutečná velká důchodová reforma se bude představovat až na podzim. Toto je první krok, který hasí některé problémy a nespravedlnosti, k nimž došlo kvůli velké inflaci,“ řekl ve vysílání. „Pokud nebudeme zodpovědní vůči rozpočtu, a tedy i vůči nastupující generaci, pak je možné, že na penze v budoucnu nebudeme mít prostředky,“ sdělil.

Poslanci také debatovali o zrušení superhrubé mzdy či dalším vyrovnávání různých výměrů penze. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy:
Marian Jurečka Andrej Babiš inflace KDU-ČSL ANO 2011 Vít Kaňkovský vláda Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová starobní důchod