Neschovávám se. V opozici se nudíte a chováte se dětinsky, vyčetl Rakušan Okamurovi

Vít Rakušan

V opozici se nudíte a chováte se dětinsky, vpálil Rakušan Okamurovi

K ostré výměně názorů došlo ve Sněmovně mezi Vítem Rakušanem (STAN) a Tomiem Okamurou (SPD). V opozici se nudíte a chováte se dětinsky, řekl ministr vnitra šéfovi SPD. Reagoval tak na to, že Okamura chtěl opět na plénu řešit kauzu vládního europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který měl za pomoc obcím při získání odškodnění za výbuchy ve vrbětickém muničním skladu žádat milionové odměny.

„Chci se zeptat, vážený pane předsedo Víte Rakušane, jestli pro vás bude Stanislav Polčák vhodným kandidátem pro další volby do Evropského parlamentu?“ tázal se Okamura u řečnického pultíku a navrhl, aby Sněmovna ve čtvrtek jako první projednala bod s názvem „politicko-podnikatelské hnutí STAN“.

„Polčák nám neřekl, že obchoduje se zákony,“ nelíbilo se Okamurovi. Zároveň se ministra vnitra ptal, jestli o Polčákově aktivitě věděl a jestli v ní hnutí STAN hodlá pokračovat. Také mu vyčetl, že se schovává a že problém svého hnutí neřeší. Během svého projevu si ještě neodpustil popíchnutí Rakušana. „Tak, teď vám jde poradit ministr školství, jak máte odpovědět,“ komentoval na mikrofon chování politiků ve Sněmovně.

Ve své řeči se Okamura opřel i do premiéra Fialy (ODS). „Rozčilený Petr Fiala za mnou v úterý přišel do poslanecké lavice a vyhrožoval mi. Řekl, cituji, že mi to vrátí. Ptal jsem se ho, jestli je schopen odsoudit, nebo vyjádřit se k tomu, jestli je za něj v pořádku, že Polčák žádal osm milionů z veřejných peněz, aniž by to řekl předem. Co to je za výhrůžky? Můžeme očekávat nějaké šikanózní metody?“ vykřikoval šéf SPD. Reagoval tak na úterní slovní přestřelku, kterou s Fialou ve Sněmovně vedl.

Neschovávám se

Okamurův projev vyburcoval Rakušana k reakci. „Neschovávám se. Jestli jste si všiml, resort, který vedu, má teď nějaké úkoly. Rozhodně to není tak, že bych se vyhýbal setkání s vámi, to nemám zapotřebí. Těším se na odpolední interpelace, na všechny typy otázek budu odpovídat. Ministerstvo vnitra se v této krizi nemá za co stydět,“ vzkázal šéfovi SPD.

Rakušanovi se nelíbila ani Okamurova slova o premiérovi. „Netahejte do toho premiéra Fialu, ten odpovídá na všechny věci ohledně vlády. Oslovujte mě, kolegy ze STAN, ale ne, že tu budete dětinsky interpretovat, co vám kde za vašimi zády řekl-neřekl premiér Fiala, a dětinsky tu komentovat, že za mnou přišel kolega Gazdík. Nevím, kde na to berete právo,“ rozčílil se vicepremiér.

Na mikrofon se pak vyjádřil i ke kauze Polčáka. „Žádný předseda politické strany není rád, když jeho lidé dělají chyby, dokonce hrubé politické chyby. Každý zodpovědný předseda má chtít, aby z takových chyb lidé vyvodili vlastní politickou zodpovědnost. Polčák už není místopředsedou STAN, rezignoval. Souhlasím s vámi – jako advokát k žádnému pochybení jistě nedošlo, ale jako politik si nemůže dovolit bojovat za prosazení zákona. Byť měl dostat finanční odměnu za advokátní práci. Ale souhlasím, že pohled, že měl vystupovat ve dvou rolích, mohl být veřejností vnímán jako střet zájmů,“ uvedl Rakušan.

Dodal, že on trval na tom, že europoslanec finanční odměnu nemůže přijmout. A že ji také nakonec nepřijal. Nakonec si ještě do Okamury rýpl. „Odmítám, že hnutí STAN je nějakým podnikatelským projektem. Je mi líto, že takovou věcí pověst STAN nezlepšujeme. Politickou odpovědnost přijímáme. Kdyby všichni lidé přijímali zodpovědnost jako STAN, tak už tu dávno, pane Okamuro, nesedíte. Vím, že se v opozici nudíte, ale my si to vyřešíme sami ve STAN,“ řekl Rakušan.

Tagy: