Přestřelka ve Sněmovně: Pan čistý, provokoval Okamura Fialu. Premiér ho pak vykolejil

Petr Fiala a Tomio Okamura

Přestřelka Fialy a Okamury ve Sněmovně

Pane premiére, vy jste takový pan čistý, provokoval v úterý na plénu Sněmovny šéf SPD Tomio Okamura předsedu vlády Petra Fialu (ODS). Ten se ale nedal a Okamurovi začal ze své vládní lavice odpovídat. Přestože předseda vlády nestál u řečnického pultíku, sněmovní mikrofony dohady obou politiků dobře zaznamenaly. Ve Sněmovně se strhla několikaminutová slovní přestřelka, která poslance většinou pobavila.

„A premiér Per Fiala? Pane premiére, vy sedíte za mnou. Proč se nezeptáte, když jste takový pan čistý a hrajete si na to? Teď kroutíte hlavou, že nejste,“ pokřikoval u řečnického pultu Tomio Okamura, když chtěl, aby Sněmovna řešila kauzu vládního europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který měl za pomoc obcím při získání odškodnění za výbuchy ve vrbětickém muničním skladu žádat milionové odměny.

Premiér sedící v lavici za Okamurou zničehonic začal mimo mikrofon reagovat. „Nekomentujte to,“ usadil Fiala šéfa SPD. „Já komentuji to, co mi říkáte, protože máme podle jednacího řádu mluvit na mikrofon. Protože vy nemluvíte, tak já to tady interpretuji,“ odpověděl mu poslanec. „To nedělejte,“ naléhal premiér.

„Já jsem říkal, že jste pan čistý a vy říkáte, že ne. Tak já nevím. Ale o tom se teď nechci bavit. V každém případě mě zajímá jiná věc. A neříkejte mi, co mám komentovat a co ne. Já nejsem váš podřízený ve vládě, já si budu komentovat, co chci,“ zamotal se do proslovu překvapený Okamura. „Nekomentujte to,“ trval na svém Fiala.

„Takže chci jenom říci… Neříkejte mi nekomentujte, když já si můžu komentovat, co chci. My máme naše voliče, vy máte vaše voliče,“ koktal šéf SPD. „To chápu, tak to chápejte i vy,“ odvětil Fiala. „Vy mi tady šuškáte,“ nelíbilo se Okamurovi, že Fiala nemusí počkat, až přijde na řadu u mikrofonu. Předseda vlády mu odvětil, že reaguje na něj.

Okamura ale upozornil, že mezi nimi probíhá konverzace, která má být podle jednacího řádu Sněmovny na mikrofon. „Já bych ji musel překládat na ten mikrofon, tak teď nevím,“ byl v úzkých. „Však překládáte,“ nedal se Fiala.

Okamura pak opět kritizoval hnutí STAN a jejich europoslance Stanislava Polčáka. Po chvíli se zase obrátil na Fialu a ptal se, jestli mu to připadá správné. „Nesmím komentovat, jste mi před chvílí řekl,“ smál se premiér. „Ne, říkal jsem, že můžete komentovat, ale že to budu překládat,“ obrátil Okamura.

Nebudu vás platit jako mluvčího

V tu chvíli už se smáli i ostatní poslanci. „Tento způsob debaty by nebylo vhodné rozvíjet dál,“ zasáhla po chvíli šéfka Sněmovny a předsedající schůze Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Okamura se ale nedal: „Přijde vám normální, že člověk z nejvyššího vedení hnutí STAN inkasuje za prosazení zákona, který jsme prohlasovali ve Sněmovně?“ neodbytně šil do premiéra.

„Já vás nebudu platit jako mluvčího, i kdybyste to možná chtěl,“ snažil se ho se smíchem umlčet Fiala. Takovou reakci ale Okamura nečekal. „Ale prosím vás, tohle jsou moje slova, že nechci mluvčí zadarmo, to jste ode mě slyšel v televizi a teď to opakujete. To ne,“ už se také smál poslanec – viditelně v úzkých. „Abyste měl co překládat,“ přidal mu ještě pobavený premiér.

Okamura se pak ještě snažil Fialu donutit, aby zakroutil hlavou a dal tak najevo, zda mu kauza STAN přijde normální. Fiala opáčil, že se nenechá vyvolávat. Podle šéfa SPD na to ale předseda vlády nedokázal odpovědět. „Dokážu, ale ne vašimi ústy a už toho nechte. To je neadekvátní, co děláte,“ snažil se vrátit jednání obvyklý řád Fiala.

„Proč bych toho nechával? Vy chcete umlčovat opozici, abych tu byl jako nějaká loutka,“ bránil se Okamura. Fialu debata přestala bavit a nechal poslance dál mluvit. Zvednul se a jednání probíral s předsedající šéfkou Sněmovny.

Okamura se ale po chvíli dostal do úzkých znovu, tentokrát zcela sám. „Dávám vám prostor a vy nic, tak co na to mám říct?“ tázal se řečnicky. Poslanci ze sálu mu ale hlasitě odpověděli se smíchem: „Nic“. Po chvíli pak šéf SPD svou řeč ukončil.

Tagy: