Pavlovo nejmenování soudce? Pospíšil změnu ocenil. Podle Vondráčka si za „šarádu“ může sám

Prezident Petr Pavel v Senátu. Robert Fremr v pozadí.

Rozhodnutí prezidenta Petra Pavla pozdržet jmenování Roberta Fremra ústavním soudcem oceňují politici z různých stran. Zmiňují především, že by se minulost kandidáta měla prověřit kvůli nově se objevujícím informacím. Fremr měl totiž podle podezření některých senátorů před listopadem 1989 odsoudit přes 100 lidí za emigraci. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) hlavu státu pochválil za ochotu rozvážně vyhodnotit situaci a změnit původní plán. Podobně hovořil i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Netlačit věci na sílu. Ověřit si informace a připustit, že původní rozhodnutí je možné změnit. To je chování, které oceňuji politicky i lidsky. Zvolili jsme dobře,“ uvedl Rakušan směrem k Petru Pavlovi.

Pavla pochválil i europoslanec a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle něj je prezidentova snaha zkoumat minulost schváleného kandidáta příjemnou změnou. „Jeho předchůdce Zeman by nejenom zatvrzele tlačil svou, ale přes koleno by zlomil vše, co by šlo,“ uvedl Pospíšil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ven a do řady. Policejní zátah na drogy vyvolal emoce. A alkohol nevadí, rýpnul si Bartoš

Prezident Petr Pavel v pondělí uvedl, že prozatím nebude jmenovat kandidáta Roberta Fremra na post ústavního soudce. A to i přesto, že byl většinově schválen senátory. Fremr má totiž kontroverzní minulost – byl hlavní postavou v tzv. kauze Olšanských hřbitovů. Ta byla brána jako poslední zpolitizovaný soudní proces. Fremr se měl dále podílet na více než stovce odsuzujících rozsudků za emigraci. Řada rodin kvůli jeho rozhodnutí přišla o majetek nebo byla perzekvována.

„Nechci dát prostor pochybnostem o morální integritě jakéhokoliv kandidáta na ústavního soudce. S vážností proto sleduji i nové informace, které se objevily v souvislosti se jmenováním Roberta Fremra. Podrobím je důkladné analýze právníků a historiků a prozatím jmenování odložím,“ uvedl na sociálních sítích prezident.

Podobně jako Pospíšil se vyjádřil i senátor a člen ústavně-právního výboru Zdeněk Hraba. „Myslím, že je to v tuto chvíli rozumné řešení s ohledem na takřka každý den se objevující nové informace. JUDr. Fremra jsem vždy vnímal jako právní kapacitu s bohatými zkušenostmi, nicméně informace, které se objevují, nelze brát na lehkou váhu a není možné dopustit, aby jimi byla ohrožena vážnost Ústavního soudu. Je pak samozřejmě vekou otázkou, proč se tyto informace objevují až teď,“ uvedl člen klubu ODS a TOP 09 Hraba.

Nad rozhodnutím Pavla se ale pozastavil bývalý předseda Poslanecké sněmovny a poslanec hnutí ANO Radek Vondráček. Podle něj měl Petr Pavel vědět všechny souvislosti o minulosti Roberta Fremra už dříve. „Byl to on, kdo ho navrhl na Ústavní soud. Když se to provalilo, použil ‚zemanův fígl‘ s nejmenováním a novináři jásají. Tím, kdo je za tuto šarádu, která zpochybňuje celou polistopadovou justici, odpovědný, je prezident sám,“ uvedl Vondráček.

Tagy: