Neustálé sliby a výmluvy. Zoufalý nedostatek léků dostává ministra Válka na lopatky

Partie Terezie Tománkové. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V lékárnách stále chybí některé léky

Naštvaní pacienti a zoufalí lékaři. Lékárny v Česku se opět potýkají s nedostatkem některých medikamentů. Opakuje se situace z loňského roku. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tvrdí, že situaci vyřeší zákon o léčivech, který ale stále není schválený. Olej do ohně přilil sám Válek, když začal kritizovat předzásobující se pacienty nebo evropské výrobce. Pod palbou kritiky je ministr i za své vyjadřování v kauze odvolání ředitele IKEM. Co všechno politik TOP 09 pronesl a za co je kritizován?

Válek zažívá ve funkci ministra zdravotnictví opět horké chvilky. V současné době se na pultech lékáren nedostává základního penicilinu, který se předepisuje proti angínám. Těch je v poslední době v souvislosti se změnami teplot vysoký výskyt. Vedle antibiotik chybějí i sirupy proti horečce nebo lék Endiaron.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel: Babička mi okupaci vysvětlovala, pochopil jsem ji až později. Bylo to trauma

Kvůli nedostatku léků čelí Válek výzvám k rezignaci. Nejčastěji tyto snahy znějí od nejsilnějšího opozičního hnutí ANO. „Na příkladu neschopnosti Vlastimila Válka zajistit léky je hezky vidět neschopnost vlády Petra Fialy řešit jakýkoliv problém, který se týká lidí. Za to, že nejsou léky pro děti, nese ovšem odpovědnost i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která pana Válka vybrala,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan.

K vážné situaci s nedostatkem léků se vyjádřil i předseda vlády Petr Fiala (ODS). Podle něj je problém celoevropský a řešení je pro ministerstvo zdravotnictví hlavním úkolem. Problémy s dodávkami léčiv hlásí i okolní státy. V červenci například na Slovensku chyběly léky onkologickým pacientům, cukrovkářům nebo lidem s vysokým tlakem.

Válek v minulosti sliboval vyřešení nedostatku medikamentů pomocí zákona o léčivech. Předloha sice je v Poslanecké sněmovně, ale stále nebyla schválena. Poslanci hnutí ANO už dříve Válkovi vyčetli, že zákon ještě není schválen. „Vytýkat nám, že zákon o léčivech bude platit později, je po tom, co se kvůli opozičním obstrukcím nestihl před prázdninami projednat v prvním čtení, docela chucpe,“ bránil se Válek na začátku srpna.

Výpadky léků od minulého roku

Ministr zdravotnictví se ale s výpadky medikamentů potýká dlouhodobě. Už vloni v říjnu hlásil Státní ústav pro kontrolu léčiv, že v lékárnách chybějí desítky léčiv. Tehdy nebyly k dostání léky proti streptokokovým angínám nebo právě penicilin.

Problémy pokračovaly dál. V prosinci postihl lékárny výpadek dětských sirupů. V této době pronesl Válek už legendární větu, kterou mu jeho političtí oponenti neustále připomínají. Ministr doporučil lidem, ať se vrhnou na obvolávání lékáren. „Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společností, kde bude k dostání,“ uvedl Válek v rozhovoru pro Seznam zprávy.

Výpadky se ale ke konci loňského roku zhoršovaly. Nedostatek hlásily i nemocnice, kterým se nedostávalo dětských sirupů a také čípků. Válek proto přišel s pracovní skupinou, jež měla problém vyřešit.

V lednu se začala situace uklidňovat a Válek vyzýval lidi, aby léky neskupovali a netlačili jejich cenu výš. Totéž zopakoval i v srpnu. V únoru ministr potvrdil, že se léky dostávají na pulty lékáren. Následně se omluvil. „Omlouvám se a nesmírně mě to mrzí, že některý lék, který pacienti sháněli, nebyl,“ řekl na tiskové konferenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí výpadky některých léků?

Výpadky některých léků se ale opakovaly neustále. V březnu připustil, že se nedostatek léčiv může vyskytovat do letních prázdnin. Ani v srpnu problémy neustaly.

Kauza ředitele IKEM

Válek se dostal do složité situace během kauzy exředitele Institutu klinické a experimentální medicíny Michala Stiborka. Ten totiž figuroval v úvěrovém byznysu s velmi vysokými úroky. Válek nejprve tvrdil, že Stiborek má jednu z nejvyšších bezpečnostních prověrek. Ve skutečnosti měl ale mít jednu z nejnižších.

„Prověrky jsou extrémně složité a ne každý ředitel je získal, musel jsem je proto odvolat. Mimo jiné hodnotí původ majetku a způsob, jakým k tomu majetku přišel. Hodnotí to, zda člověk, který toho ředitele dělá, je z hlediska bezpečnosti státu v pořádku,“ řekl Válek.

O dva dny později ale ministr svolal mimořádnou tiskovou konferenci, kde oznámil odchod Michala Stiborka. Za jeho rozhodnutí ho ocenil i předseda vlády Petr Fiala.

Tagy: