Nevím, co se mnou je, řekl Noah a ubodal policistu. Vrahova matka viní „nemoc fotbalistů“

Může CTE – chronická traumatická encefalopatie – dohnat sportovce ke spáchání toho nejhoršího zločinu? Odborníci na otázku hledají odpověď zejména v souvislosti s přibývajícími násilnostmi, za nimiž stojí bývalí hráči amerického fotbalu. Že onemocnění mění osobnost člověka, již díky řadě studií vědí. Nejsou si však jistí, do jaké míry. Téma dopadu CTE na psychiku naposledy otřáslo médii kvůli případu Noaha Greena, 25letého amatérského sportovce, který se před očima blízkých během několika měsíců změnil z tichého a milého chlapce ve vraha, kterého policisté museli zastřelit.

„Srdce se mi sevřelo,“ řekla redaktorce webu Sky News Mazie Greenová, matka zesnulého Noaha. Vypadalo to na vraždu, která neměla se sportem nic společného. Po třech letech, kdy Greenová poprvé od osudného dne veřejně promluvila, už věří, že události, k nimž došlo 2. dubna 2021, souvisela s americkým fotbalem.

ČTĚTE TAKÉ: Válčila s Navrátilovou, teď čelí nejtěžšímu soupeři. Legendární Evertová má znovu rakovinu

Noah tehdy najel svým autem do barikád před americkým Kapitolem. Následně s nožem vylezl z vozu a zranil dva policisty, jednoho smrtelně. Zasahující strážci zákona mladíka zastřelili.

Změny chování přisuzuje sportu

Ve dnech po incidentu FBI Greenové doporučila, aby Noahův mozek předložila k analýze. O několik měsíců později přišla diagnóza – mladík trpěl CTE prvního stupně. Onemocnění, které se podobá Alzheimerově chorobě, je nejčastěji spojováno s bývalými profesionálními americkými fotbalisty, zjištěno bylo i u válečných veteránů. Stále častěji se však objevuje u amatérských hráčů.

Pomoc při sebevražedných myšlenkách

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Linka funguje nonstop, anonymně a zdarma pro děti a studenty do 26 let. Česká asociace pracovišť linek důvěry zase nabízí seznam všech aktuálně sdružených linek, kdy si vyberete podle cílové skupiny nebo zaměření na jednotlivá témata.

Asociace poradců pro pozůstalé zase poskytuje profesionální a nestranné služby pro truchlící. Další odkazy a kontakty na jednotlivé poradny či krizová centra například ve větších městech naleznete přehledně na webu Sebevraždy.

CTE způsobují opakované údery do hlavy, které postihují právě hráče kontaktních sportů. Mezi příznaky patří agresivita, paranoia, problémy s impulzivním chováním, ztráta paměti, deprese a sebevražedné myšlenky. To byl případ i 18letého Wyatta Bramwella, kterému byla v tak mladém věku diagnostikována CTE ve druhém stupni.

Zjištění nemoci lze učinit jedině posmrtně z rozboru mozku.

„Noah dostával velké rány,“ vzpomínala Greenová. Na střední škole Alleghany ve Virginii nastupoval v obraně a byl zvolen nejužitečnějším hráčem celku. Později působil v týmu Christopher Newport University, kde i studoval obchod a finance, připomíná web WSLS. Když si spoluhráči na Noaha vzpomenou, popisují ho jako spolehlivého a milého kluka.

„Vím, že tohle říkají všichni, ale člověk, se kterým jsem hrál, nebyl stejný člověk, který tohle udělal,“ uvedl před lety pro web USA Today News kapitán fotbalového týmu Andre Toran. Dodal, že Noah byl slušný a tichý mladík, který občas prohodil nějaký vtip.

Svým blízkým se ale začal měnit před očima. Změn si jeho matka všimla poté, co utrpěl několik zranění hlavy. „Chtěl být tvrdý, prosadit se,“ uvedla Greenová a pokračovala: „Ale nastaly změny. Začal kolem hlavy nosit šátky. Myslela jsem, že jde o pubertální záležitost, aby bylo to kvůli tomu, že byl citlivý na světlo. Pak začal ztrácet klíče a zapomínal, jak se vaří a připravuje jídlo.“

Na řadu následně přišly extrémní bolesti hlavy. „Jednoho dne mi řekl: ‚Nevím, co se mnou je, mami. Zhubl jsem 20 kilo. (...) Mám pocit, že musím odejít. Musím se dostat ze země pryč. Oni mě zabijí, FBI, oni mě zabijí‘,“ citovala syna s tím, že začal být extrémně paranoidní.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Znovu ucítí doteky a rozeznají teploty. Vědci mají zařízení, které dává protézám cit

Policista William „Billy“ Evans, kterého Noah zabil, po sobě zanechal dvě malé děti. Na dotaz, zda má Greenová pro jeho rodinu nějaký vzkaz, uvedla: „Strážník Evans neměl ten den zemřít. Noah neměl ten den zemřít. Někdo musí převzít odpovědnost za to, že rodičům řekne, co mají dělat, když s dětmi – které venku hrají fotbal pro zábavu – něco není v pořádku.“

Shannon Terranová, bývalá manželka policisty Evanse a matka jeho dvou dětí, sdělila, že chce mít na paměti všechny, které tato „skutečná hrůza zasáhla“. „Je pro mě ale těžké pochopit jakoukoli racionalizaci toho, co se Billymu stalo, a události, které vedly k jeho smrti. Oceňuji snahu upozornit na dlouhodobé důsledky zranění způsobených sportovními úrazy, nic však nemůže ospravedlnit, co jsme zažili,“ doplnila.

S CTE vyvraždil část rodiny

Otázka, zda má CTE souvislost s násilnými trestnými činy, se dostala do popředí po incidentech, jejichž aktéry byli právě bývalí fotbalisté.

Někdejší hvězda San Francisca 49ers Phillip Adams v roce 2021 zastřelil šest lidí. V domě v Jižní Karolíně zavraždil lékaře Roberta Lesslieho, jeho manželku Barbaru a dvě z jejich vnoučat, devítiletou Adah a pětiletého Noaha. Zabil také Jamese Lewise a Roberta Shooka, kteří v domě opravovali klimatizaci. Analýza Adamsova mozku prokázala, že trpěl těžkou formou CTE.

Další bývalý hráč NFL Kellen Winslow byl v roce 2021 odsouzen za několikanásobné znásilnění. Jeho právník se zasazoval o snížení trestu – podle něj Winslow utrpěl na fotbalovém hřišti úraz hlavy. Tuto potenciálně polehčující okolnost soudce zamítl.

Většina odborníků tvrdí, že je těžké jednoznačně říci, co někoho motivuje ke spáchání trestného činu, ale všechny příznaky, které CTE způsobuje, by k tomu mohly přispět. V současné době probíhá další výzkum příčin CTE a faktorů, které by mohly některé lidi učinit náchylnějšími.

Cesta do hlubin mozku

Mozky profesionálních i amatérských hráčů amerického fotbalu zkoumají odborníci zejména v Národní sportovní mozkové bance v Pittsburghu. Právě sem byl umožněn přístup redakci Sky News. Doktorka Julia Koflerová, která se podílí na studiích, jí ukázala, jak analýza mozku probíhá.

ČTĚTE TAKÉ: Trpí hemofilií, přesto Daniel plánuje pokořit Mont Blanc. Před cestou chce pomoci druhým

Pouhým okem není možné CTE diagnostikovat. Koflerová proto odebrala malý vzorek mozkové tkáně, který analyzuje pod mikroskopem. Myslí si i ona, že existuje souvislost mezi CTE a trestnými činy?

„Je opravdu těžké vyvozovat nějaké závěry o tom, co někoho motivuje k páchání trestné činnosti jen na základě patologie. Ale určitě víme, že neurodegenerativní onemocnění mohou způsobovat nejrůznější změny chování, výkonných funkcí a úsudku. Takže to určitě mohlo přispět,“ uvedla.

Do boje za další výzkumy se zasazuje i Karen Kinzle Zegelová – matka Patricka Risha, který trpěl CTE a ve 32 letech spáchal sebevraždu. Americký fotbal hrál jak v dětství, tak na univerzitě.

„Deset let jsme sledovali, jak se ztrácí. Jak ztrácí svou důstojnost. Byl paranoidní, hádavý. Jednou došlo k incidentu, kdy ho údajně napadl bezdomovec. Patrick si o něj zlomil ruku. Vztek, který měl, byl rozhodně děsivý,“ popisovala svého syna Zegelová. Prostřednictvím své organizace Stop CTE vede kampaň za to, aby se mozky pachatelů masového násilí analyzovaly na traumatické poškození.

Popularita přesahuje rizika

„Pokaždé se díváme na motivy typu, že někdo přišel o práci nebo se s ním rozešel partner. Všichni chtějí vědět proč, proč by někdo vzal život někomu jinému? Ale pokud jste měli co do činění s někým, komu se ‚odpojil mozek‘, vidíte nedostatek empatie – na ostatních lidech jim nezáleží. Nevracíme se ke kořenu příčiny, kterou může být poškozený mozek,“ zdůraznila Zegelová.

Obavy z poranění mozku přispěly k rozvoji flag fotbalu – vlajkového fotbalu. Jedná se o méně kontaktní verzi amerického fotbalu, který přináší méně silných úderů a nepředstavuje zjevné nebezpečí. Popularita NFL jako diváckého sportu však přetrvává. Finále Super Bowlu z minulého týdne bylo nejsledovanější televizní událostí v americké historii.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrůzné oslavy Super Bowlu: Střelba a smrt člověka. Video ukazuje hrdinný zásah proti útočníkovi

S žádostí o komentář americká média oslovila i samotnou NFL. V odpovědi uvedla podrobnosti o finančních prostředcích, které věnuje na výzkum související s CTE, na podporu duševního zdraví a na fyzická bezpečnostní opatření, která podle svých slov ve sportu přijímá.

Tagy: