Nezapomněli jste? Papírová dálniční známka končí, od pondělí už jen s elektronickou

Dálnice D8

V neděli 31. ledna papírové dálniční známky definitivně končí. Pokud od pondělí vyrazíte na placené úseky dálnic a rychlostních silnic, měli byste mít koupenou vinětu elektronickou. Za jízdu po autostrádě bez ní vám hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Ceny známek se nezměnily, platnost té roční navíc není vázána na kalendářní rok.

Vyberete délku a začátek platnosti, zadáte registrační značku vozu, zaplatíte a můžete vyrazit na některou z českých dálnic či rychlostních silnic. V neděli definitivně skončily trable s nalepováním a zejména sundáváním papírových dálničních známek z čelního skla vozidel v Česku.

Elektronickou vinětu je možné pořídit přes internetový obchod edalnice.cz. Nejde ale o jediný distribuční kanál. Prodej známek probíhá či bude probíhat také na vybraných obchodních místech (včetně České pošty) nebo čerpacích stanicích EuroOil.

Nákup známky je poměrně jednoduchý. Na domovské stránce e-shopu zvolíte jednu ze tří variant délky její platnosti (roční, 30denní, 10denní) a zmáčknete tlačítko „koupit“. Poté zvolíte zemi, ve které máte vůz zaregistrován. Primárně je nastavena Česká republika, máte-li například slovenskou registrační značku, přepnete na Slovenskou republiku.

Spletl se a přišel o peníze

Poté zadáte registrační značku vozu (SPZ), kterou je třeba vepsat pro kontrolu i do sousedního políčka. Následně vyberete datum počátku platnosti známky, případně zaškrtnete možnost, že máte auto poháněné zemním plynem nebo biometanem. Dále zadáte e-mail, na který vám přijde potvrzení o nákupu známky. Pokud chcete, aby vám systém zaslal sms upozorňující na blížící se konec platnosti známky, vepište také telefonní číslo. A nakonec zaplaťte. Doporučujeme volit platbu kartou, pokud chcete na placenou dálnici vyrazit hned.

Už během ledna se objevily případy, kdy se lidé při zadávání registrační značky vozidla spletli a přišli tak o peníze. Přesně to se stalo podnikateli Stanislavu Kralovanskému. „Zakoupil jsem si roční známku za 1 500 korun, ale zadal špatně registrační značku. Blbla mi klávesnice a vypadlo mi z ní jedno číslo. Přiznávám, že je to moje chyba. Když jsem se ptal, co s tím, bylo mi řečeno, že jediná cesta je koupit si známku novou. Nevím, jestli je v pořádku, že vlastně daruji státu 1 500 korun,“ popsal redakci CNN Prima NEWS podnikatel.

Údaje vyplňujte pozorně

To, že kvůli takové chybě můžete přijít o peníze, potvrdil mluvčí Martin Opatrný ze společnosti Cendis, který má elektronické dálniční známky na starosti. „Při nákupu v e-shopu lidé občas zadají špatně svoji SPZ nebo e-mail. Pokud si nastaví začátek platnosti e-známky ihned, není bohužel možné chyby opravit. Doporučujeme tedy koupit známku alespoň s několikadenním předstihem platnosti. V tom případě mají motoristé čas vše v klidu zkontrolovat a případně opravit,“ radí mluvčí.

Podle Opatrného je to z důvodu, aby lidé nemohli systém zneužívat. Mohlo by totiž docházet k tomu, že si někdo koupí známku, vyrazí na dálnici a po návratu domů by chtěl peníze zpět s odkazem na to, že zadal chybnou registrační značku.

Na co dalšího by si měli dát lidé pozor? Elektronické dálniční známky už neplatí kalendářní rok, ale libovolných 365 dní. Pokud si tedy někdo koupí dálniční známku až na jaře, bude mu platit do jara příštího roku.

Pokud si někdo kupuje e-známku na pobočce České pošty nebo EuroOilu, musí si zadané údaje zkontrolovat přímo na místě. Opravit je totiž lze pouze do 15 minut na stejné pobočce, jinak už při okamžité platnosti nejsou změny možné.

Tagy: