Nezničitelná Angelina: Je jí 102 let, přežila španělskou chřipku a teď covid. Dvakrát

Když byla Angelina Friedmanová malé dítě, přežila nákazu španělskou chřipkou během pandemie, která zachvátila svět po první světové válce. Ve svém životě ale zápasila s mnohem horšími zdravotními komplikacemi. Vypořádala se i s rakovinou, vnitřním krvácením nebo sepsí.

Ani to ale není konečný výčet chorob, s nimiž se 102letá Newyorčanka musela vypořádat. Americká televizní stanice CNN přinesla informaci o tom, že Angelina Friedmanová prodělala nákazu koronavirem. A to hned dvakrát. Poprvé se nakazila v březnu, když byla hospitalizovaná s menšími zdravotními problémy. Podruhé měla pozitivní test na koronavirus koncem října. „Nyní už je moje neporazitelná matka covid negativní,“ uvedla pro CNN její dcera Joanne Merolaová.

Když covidem onemocněla na jaře, průběh choroby strávila v izolaci ve svém pokoji. Střídavě se u ní objevovala horečka a po několika týdnech se vyléčila. „Negativně testovaná byla 20. dubna,“ dodala Merolaová. Jenže koncem října opět dceři Angeliny Friedmanové zazvonil telefon a zaměstnankyně pečovatelského domu, kde Angelina žije, Joanne informovala, že se její maminka koronavirem nakazila znovu. „Měla příznaky – horečku a suchý kašel. Mysleli si, že by to mohla být také chřipka,“ doplnila Merolaová.

Narodila se na lodi

Jenže nebyla. V pečovatelském domě totiž covidem onemocnělo několik zaměstnanců i obyvatel, a tak ty starší izolovali. Angelinu Friedmanovou to ale před druhou nákazou neochránilo. Její dcera Joanne do zařízení volala každý den až do 17. listopadu. Tehdy se dozvěděla, že matka je opět zdravá a byla testována s negativním výsledkem.

Angelina se narodila v roce 1918 na lodi, která vezla přistěhovalce z Itálie do New Yorku. Bylo to prakticky uprostřed pandemie španělské chřipky, jež decimovala světovou populaci ještě téměř dva roky po první světové válce. Nakazila se, ale s chřipkou si její mladé tělíčko poradilo.

Takový příchod na svět, jako by ji připravil na mnohem větší výzvy. Angelina během svého života bojovala s rakovinou, kterou na rozdíl od svého manžela přežila. Podle Joanne Merolaové je její maminka i přes svůj vysoký věk vitální a na své 101. narozeniny uspořádala velkou oslavu. „Není nejstarší, která přežila covid, ale zřejmě bude nejstarší, komu se to podařilo hned dvakrát,“ uzavřela Merolaová.

Tagy: