Extrémně teplý říjen. Česko zažívá téměř tropické noci, ve dne teploty přesáhnou 20 stupňů

Podzimní počasí vystřídá v sobotu v Česku nezvyklé teplo. Místy budou teploměry ukazovat až 22 °C. Zatímco během dne bude polojasno, k večeru se mohou vyskytnout i přeháňky, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Těžko si představit větší teplotní extrém než tropickou noc (při ní během noci neklesne teplota pod 20 °C) ke konci října,“ napsali meteorologové v příspěvku na sociální síti X s tím, že tohoto jevu nebylo dosaženo jen těsně. I přesto je podle nich naměřená teplota zcela výjimečným záznamem.

ČTĚTE TAKÉ: Ničivá bouře Babet už řádí. Vyžádala si dvě oběti, míří do střední Evropy

Nezvykle teplé bylo sobotní ráno spolu s předcházející nocí zejména ve Slezsku, kde se teploměry šplhaly až k 25 stupňům Celsia. Například na Frýdecko-Místecku klesly teploty pod 20 °C teprve v ranních hodinách.

Během soboty nás podle odborníků čeká polojasno až oblačno, přechodně až jasno. V dopoledních hodinách se mohou vyskytnout mlhy či nízká oblačnost, zvláště na severu našeho území. K večeru se bude obloha postupně zatahovat a lokálně se mohou vyskytnout i přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí od 18 do 22 °C, na západě a severu Česka kolem 16 °C.

V 1 000 metrech na horách se teploměr vyšplhá ke 12 °C, v Beskydech až k 16 °C. Foukat bude slabý vítr, na severozápadě a východě oblasti našeho území jihozápadní až jižní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu.

V noci ze soboty na neděli bude zataženo, na většině míst občasný déšť či přeháňky, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Nejnižší teploty klesnou k 12 až 8 °C. Foukat by měl mírný, severozápadní vítr.

A zatažená obloha nás bude provázet i v neděli. V severovýchodní části Česka se vyskytne občasný déšť či přeháňka. Od jihozápadu ale budou během posledního dne týdne srážky ustávat a rovněž se začne zmenšovat oblačnost. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 a 17 °C.

Tagy: