Ničivá bouře Babet už řádí. Vyžádala si dvě oběti, míří do střední Evropy

Následky bouře Babet

Ničivá bouře Babet udeřila v plné síle

Extrémně silná bouře, pojmenovaná Babet, udeřila ve čtvrtek večer ve Velké Británii. Nejvýrazněji byla zasažena východní část Skotska, kde si Babet vyžádala už dvě oběti. Sedmapadesátiletou ženu smetla voda, její tělo vytáhli později z řeky. Druhou obětí je řidič, na jehož auto spadl strom. Špatné počasí sužuje i další země, Dánsko se dokonce připravuje na nejhorší záplavy za posledních 110 let.

Bouře Babet předvedla ničivou sílu už ve středu v Irsku, kde napáchala značné škody. Tamní armáda musela dokonce přistoupit k evakuaci obyvatel města Midleton, kde za 24 hodin napršel měsíční úhrn srážek, informoval deník The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Jaká bude zima? Rozhodne souboj klimatických velikánů, meteorologové jsou bezradní

Ve čtvrtek se bouře přihnala i do Velké Británie, zejména do východního Skotska, a přinesla vítr o síle 110 km/h. Web Sky News napsal, že z pobřeží lidé viděli až šestimetrové vlny a meteorologové varovali před výlevem některých řek. Rada hrabství Angus nechala z toho důvodu preventivně evakuovat přes 400 domácností. Obec Brechin, které pod hrabství spadá, zůstává kompletně zatopené. Jako nouzová ubytovací střediska slouží sportovní střediska v okolních městech, informovala BBC.

Několika tisícům skotských domácností byly také dočasně přerušeny dodávky elektřiny. Školy v hrabství Angus zůstanou uzavřené, zrušeny byly také pohřby. Varování před povodněmi platí i v sousedních hrabstvích Aberdeenshire, Dundee a Perth. V prvním jmenovaném si bouře vyžádala první obět. Semdapadesátiletou ženu měl silný vítr strhnout do řeky, její tělo policisté vypátrali v řece až po několika hodinách, uvedl zpravodajský server BBC News.

Výstraha před silným větrem platí až do sobotního dopoledne také v Dánsku, Během pátečního večera by podle meteorologů mohlo spadnout až 30 milimetrů srážek, a to zejména v oblastech, kde jsou již zvýšené hladiny řek. Kodaňské letiště proto zrušilo asi 70 ze 750 letů, většinou zajišťovaných menšími stroji. Kvůli vysoké hladině byly zrušeny odjezdy trajektů z města Faaborg a na dvou trasách mezi jižním Dánskem a severním Německem. Večer bude od 19 hodin kvůli větru uzavřen most přes Öresund z Kodaně do švédského Malmö, píše TV2. Podle zpravodajství AP se Dánové připravují na nejhorší záplavy za posledních 110 let.

Vlny Baltského moře v pátek ohrožovaly i pobřeží a přístaviště v severním Německu. Zaplaveny byly i některé ulice. Kromě toho na některých místech spadly těžké větve na automobily či koleje. Vrcholu má vzedmuté moře podle německých úřadů v Kielském a Lübeckém zálivu dosáhnout odpoledne. Ve Flensburgu u hranic s Dánskem by mohla být večer nejmohutnější přílivová vlna za posledních 100 let. Stav vodní hladiny by tam mohl dosáhnout úrovně až dva metry nad průměrnou přílivovou úrovní.

Silný vítr postihne i střed Evropy, například v rakouském Tyrolsku by měl dosahovat rychlosti až 100 km/h, na horách se očekávají nárazy podobné hurikánu o rychlosti více než 120 km/h, uvedl web Wetter. Výstrahu před silným větrem vydal i Český hydrometeorologický ústav. Upozorňuje zejména na riziko popadaných větví na silnicích, které mohou zkomplikovat dopravu a varuje před horskými túrami do hřebenů hor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku udeří bouřlivý vítr. Hrozí škody na budovách i komplikace v dopravě

Tagy: