Nic mě nebavilo, líčí první projevy rakoviny plic Lenka. Po dobré zprávě vyhledala psychiatra

Paní Lenka s manželem a vnučkou

Léčba rakoviny plic

Ještě v roce 2021 paní Lenka ze Sokolova netušila, že je s jejími plícemi něco v nepořádku. Vše se však změnilo během několika krátkých týdnů, kdy jí lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Navzdory pokročilé fázi nemoci jí byla nasazena moderní léčba, která zabrala – Lenka má plíce čisté, bez známek nádoru a nachází se v remisi. Nemoc jí připomněla, jak vzácný je čas trávený s nejbližšími, jimž se nyní snaží věnovat co nejvíce.

První projevy nemoci pocítila Lenka spíše na své psychice než po fyzické stránce. „Cítila jsem se jako bez života, nic mě nebavilo, ani věci, které jsem vždycky měla ráda. Pak mě můj syn na rodinné oslavě zvedl do vzduchu a mě začala bolet záda. Původně jsem si myslela, že mi s nimi nějak hnul, ale nic na to nepomáhalo, tak jsem šla k lékařce,“ popisuje Lenka události z podzimu roku 2021.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovině děložního čípku ročně podlehne 400 Češek. Nová AI metoda jim pomáhá zachránit život

Nejprve se zdálo, že může jít o zlomeninu žeber, ale rentgen poukázal na výpotek na plicích. „Ten mi následně odsáli a jeho rozborem bohužel zjistili, že je zhoubný,“ vzpomíná Lenka. Hned druhý den po diagnóze jela do plzeňské Fakultní nemocnice, kde se dostala do péče Martina Svatoňe, přednosty Kliniky pneumologie a ftizeologie.

S léčbou začal boj

Z dalších vyšetření vyplynulo, že má Lenka v plicích metastázy, a tak lékaři okamžitě nasadili léčbu. „Zpětně si říkám, že v tu chvíli jsem vlastně konečně věděla, čemu čelím, a srovnala si v hlavě, že s tím jdeme bojovat. Psychicky horší období přišlo až později, po několika měsících léčby,“ pokračuje Lenka, která se živí jako dokumentační pracovnice.

V době diagnózy a zahájení léčby byla na nemocenské, ale postupně se do práce zase vrátila, byť na zkrácený úvazek.

Hned počátkem roku 2022 ji lékaři začali léčit kombinovaně chemoterapií a imunoterapií. Po úvodní intenzivní chemoterapii docházela každé tři týdny na infuzi imunoterapeutického léku. Už po čtyřech měsících na kontrolním vyšetření lékaři pozorovali zmenšení nádoru.

„Dobrá zpráva ve mně paradoxně vyvolala takovou negativní reakci, že jsem musela navštívit psychiatra. Nahromaděný stres se najednou uvolnil a já se psychicky složila,“ popisuje Lenka. Nadále podstupovala léčbu, kterou dobře snášela.

Na podzim roku 2023 lékaři terapii podle plánu ukončili a kontrolní vyšetření ukázalo, že v plicích už nejsou žádné známky nádoru ani metastáz. To potvrdilo i další vyšetření s asi čtyřměsíčním odstupem. „Výsledky druhého vyšetření už mě vcelku uklidnily, přesto zůstávám opatrná. Vím, jak to s tímto typem rakoviny je, a že to tak nemusí být napořád,“ říká.

I proto se snaží co nejvíce času trávit se svojí rodinou, syny a třemi vnoučaty. „Třetí vnučka se mi narodila chvíli před tím, než jsem se dozvěděla diagnózu. Samozřejmě mě napadalo, že ji přece chci vidět vyrůstat. A jsem moc ráda, že mohu,“ dodává Lenka.

Každý rok si zhruba 6 600 pacientů v Česku vyslechne, že trpí rakovinou plic. Jedná se sice „až“ o čtvrté nejčastější zhoubné nádorové onemocnění, drží však kruté prvenství v oblasti mortality. S touto diagnózou umírá kolem 80 procent pacientů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Správná ochrana před sluncem? Mazat se každé dvě hodiny, množství krému jako tenisový míček

Tagy: