Ničíme škodlivé mouchy. Ukrajinci sestřelili další ruský vrtulník, ukazují záběry

Ukrajinci sestřelili další ruský vrtulník,

Ukrajinská armáda se pochlubila dalším úspěšným sestřelem ruského vrtulníku pomocí protiletadlového raketometu. Záběry, které zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, ukazují, jak se stroj po zásahu poroučel k zemi. Kyjev si na adresu ruského agresora neodpustil několik provokativních poznámek.

„Krátký videonávod od ukrajinské armády, jak proměnit ruský vrtulník Mi-8 v planoucí haloweenskou dýni,“ sdělil ukrajinský resort obrany na Twitteru. K tomu přidal video, na němž je úspěšný ukrajinský sestřel ruského vrtulníku zdokumentován.

K sestřelu došlo nedaleko obce Berestove, která leží v Doněcké oblasti prakticky přímo na hranici s Luhanskou oblastí. Podle stránky Ukraine Weapons Tracker Ukrajinci použili protiletadlový raketomet. Ze záběrů je patrné, že se vrtulník Mi-8 po zásahu držel nad zemí ještě několik desítek vteřin. Nakonec se za doprovodu mohutného požáru poroučel k zemi. Je velmi pravděpodobné, že pád nikdo z posádky nepřežil.

Úder provedla ukrajinská 54. mechanizovaná brigáda. „Ruský vrtulník přiletěl, aby přinesl smrt ukrajinským rodinám. Naši oblohu ale pevně ovládají vojáci z protiletadlového raketového oddílu 54. mechanizované brigády. Vojáci udělali, co bylo třeba. Zničili škodlivou mouchu i s její posádkou,“ glosovala jednotka.

Ze strany Ukrajinců šlo o symbolickou pomstu. I Rusům se totiž v poslední době na hranici Doněcké a Luhanské oblasti povedlo sestřelit nepřátelský vrtulník. Rovněž se jednalo o sovětský typ Mi-8 „Špatný den pro Mi-8 na obou stranách,“ konstatovala stránka Ukraine Weapons Tracker.

Ukrajinci od začátku ruské invaze zneškodnili už 257 nepřátelských vrtulníků a dalších 276 pilotních letounů. Vyplývá to alespoň ze zpráv generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil. Podle něj dále Rusové přišli o více než 72 tisíc vojáků. K tomu také ztratili 2 698 tanků, 5 501 dalších obrněných vozidel, 4 143 transportních vozidel, 2 113 dělostřeleckých systémů a obrovské množství kusů další těžké techniky.

Moskva své ani ukrajinské ztráty dlouhodobě nezveřejňuje. Nutno ovšem podotknout, že i ty ukrajinské budou nepochybně značné.

Tagy: