Cestující v Londýně zažívají noční můru. Letiště zasáhl výpadek, chaos potrvá několik dnů

Chaos na londýnském letišti Heathrow způsobil výpadek systému letecké kontroly.

Kolaps letiště

Až patnáct set zrušených nebo o den opožděných letů způsobil výpadek systému letecké kontroly na londýnském letišti Heathrow. Nastal v pondělí a trval čtyři hodiny. Ovšem chaos, do něhož uvrhl leteckou dopravu, pokračuje i v úterý a podle odborníků bude trvat několik dní, než se vše vrátí do běžného provozu.

„Měli jsme letět v půl páté odpoledne, nyní nám slíbili let v půl třetí ráno,“ postěžoval si cestující z Paříže. Kromě něj uvázly na letištích po celé Evropě desetitisíce lidí. A další tisíce z Londýna ani neodletěly.

ČTĚTE TAKÉ: Děti křičely hrůzou. Turbulence na videu vyvolaly paniku, popsala let na Mallorcu cestující

„Je to opravdu logistická noční můra. A to nebude trvat jen jeden den, kdy budou lety úplně zrušené nebo hodně opožděné,“ informoval reportér BBC Nicky Schiller.

Problémy zaznamenalo i letiště v Praze, kde museli zrušit desítku letů. „Doporučujeme cestujícím, aby sledovali webové stránky letecké společnosti, u které zakoupili letenky,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí pražského Letiště Václava Havla Klára Divíšková.

„Problém je, že letadla a posádky nejsou aktuálně tam, kde by měly být, a bude nějakou dobu trvat, než se na místo určení dostanou. A pak lidé hromadně přebookovávají zrušené lety, a to zrovna v nejrušnějším období letecké sezóny,“ řekl reportér BBC Jon Donnison.

Britové vylučují, že by systém zkolaboval kvůli útoku zvenčí. Jde prý o čistě technickou závadu. Dominový efekt výpadku ale ukazuje, jak zranitelná je společnost závislá na informačních technologiích.

Největší riziko představuje v tomto směru black-out. „Tvrdí se, že po týdnu nedodávání elektřiny začne docházet k rabování a v podstatě se rozloží stát jako takový,“ řekl pro CNN Prima NEWS odborník na kybernetickou kriminalitu Vladimír Smejkal.

Tagy: