Neobvyklé horské klima a voda jen pro otužilce. Divoká soutěska v Hřensku láká k projížďce

Plavbu po řece Kamenici si návštěvníci oblíbili.

Do Českého Švýcarska míří turisté nejen k unikátní Pravčické bráně, ale i za neméně oblíbenými soutěskami na řece Kamenici. Ty se bohužel v posledních letech několikrát musely vyrovnat s ničivými povodněmi, aby nakonec jednu z nich, tu známější, Edmundovu, loni uzavřel ničivý požár. Divokou soutěsku ale jako zázrakem plameny přeskočily, a společně se tak můžeme podívat alespoň do ní.

Divoká soutěska byla dlouhou dobu turisty spíše opomíjená. Mnohem oblíbenější byla o pár let starší a o něco delší Edmundova soutěska, která vede přímo z Hřenska. Ta je ale teď bohužel kvůli loňskému ničivému požáru turistům nedostupná. „V současné době není bezpečné otevřít ji pro návštěvníky. Nějakou dobu zůstane ještě zavřená. Přinejmenším do doby, než se podaří najít řešení, aby nehrozilo, že do lodičky spadne velký kámen nebo strom,“ vysvětluje mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Divoká soutěska, kterou lze stále navštívit, ale není rozhodně o nic méně krásná než ta Edmundova. Cesta k ní začíná na Mezní Louce, která se stala pomyslnou křižovatkou důležitých výletních tras v západní části Českého Švýcarska. „Odsud se snadno dostanete po Mlýnské cestě k Pravčické bráně, ale také do Mezné a do Divoké soutěsky, kde se můžete svézt na lodičkách,“ říká Salov.

Po proudu řeky Kamenice

A to také při natáčení pořadu Prima Česko po sestupu k řece Kamenici uděláme. A od té chvíle se rozhodně nenudíme. „Nebojte se, to řídí autopilot. Já mám svačinku. Asi si dám řízeček s bramborovým salátkem. Pak si dám kafíčko a buchtičku, jo?“ vtipkuje místní převozník. Ale není třeba se bát, nakonec do lodě vždycky skočí a návštěvníky zkušeně dostane, kam má: „Vítám vás v soutěsce jménem Divoká, poplujeme asi půl kilometru.“

ČTĚTE TAKÉ: Přísně střežená místa Dukovan: Navštívit můžete reaktor, chladicí věž i „jadernou“ vinici

Plavba soutěskou trvá necelou půlhodinu. Díky skalám a vodě je tu i v parném létě příjemné klima. „Tady je vždycky nějakých 22 až 23 °C. Je to zajímavé i z botanického hlediska, protože ta klimatická inverze převrací i vegetační stupně. Takže zde často lze narazit na faunu, která se najde spíše v horském prostředí,“ vypráví mluvčí národního parku.

Voda v Divoké soutěsce je sice krásně průzračná, na koupání je ale vhodná spíše jen pro otužilce. V létě tu dosahuje teploty maximálně 13 °C, v zimě však nezamrzá.

Tam a zase zpátky

Zatímco dříve bychom po několika kilometrech plavby z lodi vystoupili a pěšky pokračovali dále k Edmundově soutěsce, teď se kvůli jejímu uzavření musíme i s lodí obrátit a plout nazpět. I tak si ale návštěvníci zážitek užívají. „Je to skvělé, ten pán byl úplně skvělý, jak pořád mluvil. A skály byly taky moc pěkné,“ pochvaloval si jeden z nich.

Z Divoké soutěsky můžete jít buď stejnou trasou na Mezní Louku, jakou jste přišli, nebo se vydat opačným směrem – na Hájenky. A odtamtud pokračovat autobusem, který vás doveze přes Hřensko do výchozího místa na Mezní Louku nebo do Mezné.

Divoká soutěska je otevřená od jara do podzimu od 9 do 17 hodin. Plavba na lodičkách se neobjednává předem, stačí přijít a počkat, až na vás vyjde řada.

Tagy:
Ústecký kraj Pravčická brána Česko Hřensko podnebí Národní park České Švýcarsko Mezní Louka soutěska Kamenice (přítok Nežárky) Soutěsky Kamenice