Nouzový stav bude prodloužen do konce května. Sněmovna kývla na návrh vlády

Poslanecká sněmovna

Nouzový stav bude prodloužen do konce května

Nouzový stav potrvá v Česku další dva měsíce, tedy do konce května. V úterý vládní většina ve Sněmovně přehlasovala na mimořádné schůzi opozici a podpořila návrh kabinetu Petra Fialy (ODS). Jednání trvalo devět hodin.

Pro prodloužení nouzového stavu bylo 82 koaličních poslanců ze 148 přítomných, proti bylo 62 zákonodárců z opozice. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bylo prodloužení nutné k tomu, aby se stát mohl operativně a cíleně postarat o lidi prchající před válkou na Ukrajině.

„Žádost o prodloužení nouzového stavu o dva měsíce je možná neobvyklá. Pro vládu a všechny policisty, hasiče i hejtmany, kteří v tomto režimu už dva měsíce pracují, je ovšem nezbytná,“ prohlásil v úterý na plénu Rakušan, který zastoupil premiéra Petra Fialu. Ten je v izolaci kvůli nákaze koronavirem.

Vicepremiér uvedl, že není důvod předpokládat, že by počet uprchlíků v Česku v horizontu dvou měsíců výrazně klesl. Zároveň ale zdůraznil, že stav nouze neomezí život obyvatel České republiky, a pokud by nebyly potřeba celé dva měsíce, Sněmovna jej může ukončit dříve.

Hnutí ANO i SPD byla proti

Proti prodloužení nouzového stavu se ve Sněmovně vyslovila obě opoziční hnutí. Poslanci ANO na plénu několikrát zopakovali, že by zvedli ruku pro prodloužení stavu nouze na 30 dnů. Dvouměsíční lhůta se jim nelíbila.

Hnutí SPD od začátku deklarovalo, že vládní návrh nepodpoří. Jeho šéf Tomio Okamura mimo jiné prohlásil, že nouzový stav „pomáhá ještě více obhajovat omezování už tak omezovaných ústavních svobod a lidských práv“, zejména právo na svobodu názoru a projevu.

Nouzový stav v Česku platí kvůli migrační vlně od pátku 4. března. Kvůli ruské agresi na Ukrajině do Česka přišlo už více než 300 tisíc uprchlíků. Přibližně polovina z nich jsou děti. Dočasnou ochranu dosud dostalo podle Rakušana více než 236 tisíc uprchlíků.

Tagy: