Vláda vyhlásila nouzový stav od 5. října. Omezuje i volnočasové aktivity

Roman Prymula

Roman Prymula a Robert Plaga podrobně o nouzovém stavu

Od pondělí 5. října bude v Česku platit nouzový stav. Ve středu o tom rozhodla vláda. Hlavním důvodem je zastavit raketový růst počtu nakažených infekcí COVID-19, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Tiskovou konferenci po mimořádném jednání kabinetu můžete sledovat živě v úvodním videu článku.

„Vláda rozhodla o vyhlášení nouzového stavu. Požádal jsem o vyhlášení nouzového stavu z několika důvodů. Epidemiologická situace se nevyvíjí dobře,“ řekl v úvodu tiskové konference Prymula.

Podle něj nejde o denní přírůstky nakažených. „Ale jde o to, že tyto přírůstky znamenají velké množství hospitalizovaných osob. Na lůžkách, které vyžadují kyslík a ventilaci,“ vysvětlil. Dodal, že také narůstá počet úmrtí.

„Je logické, že nemůžeme nechat křivku, aby se vyvíjela tímto způsobem. Scénář, který znamená rychlá opatření, je lepší. Chceme zavést opatření na dobu nezbytně nutnou, na 14 dnů, a srazit vysoká čísla co nejníže,“ uvedl Prymula.

Po 14 dnech podle Prymuly opatření skončí. „V závislosti na tom, jak se bude vyvíjet reprodukční číslo, budou udržovací opatření, která by už měla být mírnější,“ nastínil Prymula.

Zákaz hromadných akcí nad 10 lidí

Ministr zdravotnictví také zdůraznil, že nouzový stav je pouze legislativní rámec a neznamená zavírání obchodů a podniků. Vláda omezuje především volnočasové aktivity. Zakazují se hromadné akce, které se konají ve vnitřních prostorech a účastní se jich víc než 10 lidí. Venkovních akcí se nebude smět účastnit více než 20 lidí.

Výuka na vysokých školách bude probíhat distančně. Střední školy a vyšší odborné školy budou zavřené podle semaforu –⁠ tedy v regionech, které jsou v červené barvě. Mateřské a základní školy zůstanou otevřené.

Podle Prymuly jsou opatření výrazně mírnější, než tomu bylo v březnu. Apeloval však na lidi, aby dodržovali opatření. „Pokud se budeme stýkat mimo oficiální prostory, nezamezíme tomu, že bude virus předávám. Potřebujeme, aby došlo k přerušení řetězce nákazy. Poté můžeme opatření rozvolnit,“ prohlásil.

„Je jasné, že toho viru se nezbavíme. Ale nechceme, aby se takový zámek, jako tady byl v březnu a dubnu, opakoval,“ uvedl ministr. Řešením pro návrat k normálu je podle něj vakcína, která by mohla být na jaře.

Hamáček: Žádné omezení pohybu ani cestování

Podobně jako Prymula ve středu dopoledne mluvil i premiér Andrej Babiš (ANO). Poslancům řekl, že nouzový stav neznamená lock down. Vláda podle Babiše nechce zavírat obchody ani restaurace. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dodal, že nouzový stav neznamená ani omezení pohybu nebo zákaz cestování. Sám o sobě nezavádí žádná omezení.

Nouzový stav je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) potřeba, aby vláda mohla být flexibilnější ve vyhlašování opatření. Trvat by měl měsíc.

Nouzový stav by měl platit od pondělí 5. října. Od stejného dne by měly být v celém Česku omezeny vnitřní aktivity maximálně na deset lidí, venkovní na 20 lidí. Na dva týdny by se měly zavřít střední školy v regionech s vyšším rizikem nákazy.

S vyhlášením nouzového stavu nesouhlasí opozice. Ta ve středu dopoledne Babišovi ve Sněmovně vyčetla, že koronavirus podcenil. Opoziční lídři také vládě vmetli, že se na něj nepřipravila a opatření přijímá náhodně.

Tagy: