Ukrajinská babička otrávila jídlem osm Rusů. Jeli domů v zinkových rakvích, tvrdí voják

Ruští vojáci na cvičení v Uzbekistánu

Vývoj bojů na Ukrajině (21.3.)

Válku na Ukrajině doprovází řada takřka neuvěřitelných legend. Nejnověji se hovoří o ukrajinské babičce, která měla palačinkami pohostit ruské vojáky, z nichž osm poté zemřelo na následky otravy. Informace unikla z nahrávky hovoru jednoho ruského vojáka s přítelkyní, kde travičskou aféru zmiňuje. Záznam hovoru poté zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Ruský voják si v hovoru se svou přítelkyní stěžoval především na hlad, který armádu trápí. Přiznává, že jsou s kolegy nuceni vykrádat obchody, čemuž dívka nevěřila, protože v televizi vidí záběry, jak ukrajinští civilisti nosí ruským vojákům jídlo a babičky jim se slzami v očích děkují.

Voják na to však reaguje právě onou historkou, která možná vstoupí do dějin. „Jednou nás jedna babička nakrmila placičkami a osm chlapců jelo domů v zinkových rakvích,“ říká s tím, že se mělo jednat o následky otravy jedem. Nahrávka rozhovoru je dostupná na platformě Telegram a lze ji dohledat například na polském webu Polanddaily24, přepis rozhovoru publikoval například web wydarzenia.interia.

Ruskou agresi na Ukrajině doprovází za více než tři týdny trvání několik legend. Mezi nimi je například údajný letec zvaný „Duch z Kyjeva“, který má být postrachem ruským leteckých sil. Do dějin rovněž vstoupí posádka okupovaného Hadího ostrova, která poslala urskou válečnou loď do patřičných míst.

Chlebíčková aféra

Legenda o travičské babičce připomíná takzvanou chlebíčkovou aféru, která se skutečně odehrála v Praze v období nacistické okupace. V roce 1941 tehdejší předseda protektorátní vlády Alois Eliáš otrávil podobným způsobem několik kolaborantských novinářů.

Eliáš tehdy pohostil sedm novinářů chlebíčky, do kterých byla stříknutá bakterie tyfu a tuberkulózy. Následně pak z důvodu otravy skutečně zemřel novinář Karel Lažňovský. Alois Eliáš byl nakonec jako jediný premiér okupovaného státu popraven.

Tagy: