Zelenskyj: Ukrajinští vojáci pomůžou Rusům na boží soud. Mír můžeme najít v Jeruzalémě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že vojáci Rusy vedou na boží soud.

Válka na Ukrajině 21.3.2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal ruským vojákům jasný vzkaz: „V obleženém Mariupolu shodila ruská letadla bombu na uměleckou školu, kde se skrývalo 400 civilistů, většinou ženy, děti a starší. Nevíme, kolik jich je naživu, ale víme, že pilota, který bombu shodil, sestřelíme. Stejně, jako jsme to udělali stovce dalších podobných masových vrahů,“ zdůraznil prezident ve svém videoprojevu. Dodal, že ruské vojáky pošlou na boží soud.

Pětadvacátý den od začátku ruské invaze na Ukrajinu se Zelenskyj opět veřejně vyjádřil k posledním událostem. Podotkl, že nepřátelská vojska se marně snaží najít „imaginární nacisty, před kterými mají údajně chránit ukrajinský lid“.

„Stejně tak marně hledají Ukrajince, kteří by jim vyšli vstříc s květinami. A hlavně: ruská armáda nemůže najít cestu domů. Proto jim naši vojáci pomáhají na boží soud. Tam je čeká trest: Navždy budou bombardováni, bez jídla, vody a tepla. Za všechno, co našim lidem, obyčejným Ukrajincům, udělali,“ zdůraznil prezident ve svém videoprojevu.

Připomněl ruské útoky na města Ochtyrka, Charkov, Černigov, Volnovachov či Mariupol, kde se zmínil o útoku na uměleckou školu, kde se skrývali civilisté. „Schovávalo se tam před bombardováním zhruba 400 civilistů, většinou ženy, děti a staří lidé. Nevíme, kolik jich je v tuto chvíli naživu,“ řekl.

Rusům za to slíbil odplatu. „Víme, že pilota, který bombu shodil, určitě sestřelíme. Stejně, jako jsme to udělali u téměř sta dalších podobných masových vrahů,“ zdůraznil.

V Jeruzalémě najdeme mír

Zelenskyj na druhou stranu vyzdvihl probíhající jednání s izraelskou stranou. „Izraelský premiér Bennett se snaží najít způsob, jak s Ruskem jednat a my jsme za to vděční. Za každou snahu, která povede k tomu, že dříve nebo později začneme s Ruskem jednat, třeba v Jeruzalémě. To je to správné místo, kde se dá najít mír, pokud je to možné,“ nastínil, kde by se mohla konat budoucí mírová jednání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Doplnil, že v Knesetu (izraelském jednokomorovém zákonodárném orgánu) poprvé v historii prostřednictvím videohovoru promluvil prezident cizího státu. „K izraelskému lidu promluvil prezident Ukrajiny, který je v Moskvě obviněný z ‚nacismu‘,“ dodal.

Uvedl, že ruské síly zajaly šest lidí z humanitárního konvoje, který vezl náklad do města Volčansk. „Se šesti lidmi nemáme žádné spojení, šlo o pět řidičů a jednoho lékaře. Osvobodíme je, budeme se pořád snažit doručit našim lidem to, co potřebují,“ sliboval.

Na závěr poděkoval hollywoodským hercům Mile Kunisové a Ashtonu Kutcherovi, kteří pro Ukrajinu vybrali 35 milionů dolarů (787 milionů korun). „Je to skvělý výsledek dvojice přátel z USA. Pracujeme na tom, aby se našimi přáteli stal celý svět,“ uzavřel ukrajinský prezident.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda bomba vojáci Jeruzalém pomoc Ukrajina bombardování jednání projev Volodymyr Zelenskyj civilisté Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ostřelování Mila Kunisová ruská invaze na Ukrajinu