CNN: Ukrajinci mají novou taktiku v boji. V odhalování min jim pomáhají drony a slunce

Ukrajinská armáda se učí nový způsob rozpoznávání přesných míst, kde jsou nastraženy ruské miny. V jejich odhalování jim pomáhají drony s termokamerou, které dokáží lokalizovat nášlapné výbušniny nahřáté od slunce. O nové taktice obránců informovala americká stanice CNN.

Miny jsou podle některých zahraničních pozorovatelů hlavním důvodem pomalé ukrajinské protiofenzivy. Velké množství nášlapných zařízení ukrajinské bojovníky, kteří se snaží získat zpět své území, doslova šokovalo. Ukrajinský ministr obrany v pondělí navíc uvedl, že se jeho země stala nejzaminovanější na světě. Hustota nástražných výbušnin má být místy až až pět min na metr čtvereční.

ČTĚTE TAKÉ: Týrání, amputace a neznámé injekce. Ukrajinec popsal pekelných 46 dní v ruském zajetí

Nyní se však zdá, že obránci objevili novou taktiku, jak určit přesné místo, kde se miny nacházejí. Pomáhají jim v tom bezpilotní drony. Zatímco během dne je využívají k lokalizaci cílů pro dělostřelectvo, za soumraku díky nim určí polohu nášlapných výbušnin.

Princip je přitom poměrně jednoduchý a logický. Miny odhalí drony s termokamerou. Nášlapná zařízení jsou po celém dni nahřátá od slunce a na rozdíl od okolí pomaleji vychladnou. Operátorům dronů se tak na obrazovce objeví šedé pozadí, na kterém doslova svítí bílé tečky – miny.

Rusové si jsou však dobře vědomi nebezpečí, které pro ně drony představují. „Jakmile nepřítel spatří dron, vypustí na náš vše, co má k dispozici – dělostřelectvo, tanky a minomety,“ popsal redakci CNN jeden z vojáků přímo v zákopu.

Nejen miny, ale také „bouquety“

Pokud však dron úspěšně vzlétne a lokalizuje minové pole, následuje jeho zneškodnění. Na dané místo vypálí střelu, která aktivuje nášlapné zařízení. Ze záběrů CNN je také patrné, že dopadem střely se spustí řetězová reakce a následuje výbuch několika min v okolí.

Ukrajinští vojáci také popsali nový typ pasti, který si na ně Rusové chystají. Říkají jim „bouquet“ a skládá se z dvou na sebe postavených granátů. V oblasti dlouhé jeden kilometr a široké 300 metrů jich odhalili 53.

„Zažili jsme mnoho děsivých okamžiků. Pokaždé, když jdete do práce, překonáváte svůj strach. Pokud se zraní někdo jiný za vás, nemůžete si to odpustit,“ uzavřel ukrajinský voják.

Podívejte se, jak Ukrajinci likvidují miny u Bachmutu:

Tagy: