Šlapou na ně vojáci i medici, co je jdou zachránit. Ukrajince brzdí miny na každém kroku

Ukrajinské velení uznalo, že postup při letní protiofenzivě je prozatím velmi pomalý. Hlavním nepřítelem ukrajinské armády jsou totiž podle listu The New York Times miny. Rusové jimi pokryli obrovskou územní plochu a jejich odstranění trvá dlouho. Kvůli minám navíc Ukrajinci mají řadu zraněných.

Ukrajinský voják šlápne na minu. Výbuch zraní další muže. Čekají na pomoc. Přivolaný medik vyskočí z vozu na zem, skrčí se k raněnému a kolenem spustí další skrytou minu. Tak popisuje smutnou realitu na ukrajinské frontě list The New York Times.

Ještě před začátkem protiofenzivy Ukrajinci věděli, že Rusko vystavělo podél fronty mohutný obranný val. Soustavu opevnění, střílen, protitankových překážek a zákopů budovali Rusové několik měsíců. Množství min, které armáda Moskvy v bojové zóně umístila, ale Ukrajince naprosto opařilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miny na zvířatech či ukryté do těl padlých. Zákeřné výbušné pasti ohrožují miliony Ukrajinců

„Něco takového jsem si neuměl představit,“ popsal ukrajinský vojín Serhij, který byl součástí jednotky, která šla zachránit muže zraněné po výbuchu miny. „Myslel jsem, že miny budou zkrátka v řadě. Ale jsou všude, jsou jich plná pole,“ dodal.

Smrt číhá všude

Rusové mají používat desítky nejrůznějších typů min. Některé jsou protipěchotní, jiné protitankové. Některé mají zabíjet, jiné mrzačí. Miny všech tvarů jsou na ukrajinské frontě schované doslova na každém kroku. Od primitivních výbušnin, zákeřných motýlích min po sofistikované skákající miny, které po sešlápnutí vyskočí a vymrští do všech stran šrapnely.

Ukrajinská armáda proto nemůže efektivně provádět protiofenzivní operace. Nejdříve totiž musí vyčistit od min potřebné koridory. To vyžaduje čas a lidské kapacity, které by se jinak mohly využít jinde.

„Abyste se zbavili min, potřebujete mít velkou motivaci a chladnou hlavu. Je to dost jemná práce jako v případě chirurga, akorát tady kolem vás neustále něco vybuchuje,“ uvedl Maksym Prysjažňuk, ukrajinský expert na odminovávání.

Chirurgická práce

Ukrajinští vojáci musí vždy vyčistit úzký pás půdy, aby mohla oblastí projít pěchota. Pak se koridor rozšiřuje, aby se vedle sebe vešli dva vojáci, kteří by nesli nosítka pro raněné. Podle listu The New York Times někdy ukrajinští vojáci s nosítky šlápnou na minu, protože jejich spolubojovníci nestihnou oblast rychle vyčistit.

Některé miny jsou navíc z plastu, takže je Ukrajinci s detektory kovu neodhalí. V současné době jsou miny na frontě hlavním důvodem zranění.

Ukrajinská armáda uznala, že postup při letní protiofenzivy není tak rychlý, jak se možná čekalo. Přesto Kyjev soudí, že jeho spojence to neznervózňuje. Na summitu NATO prý dostali Ukrajinci jasný signál, že podpora Západu bude pokračovat, informovala americká CNN.

Tagy: