Týrání, amputace a neznámé injekce. Ukrajinec popsal pekelných 46 dní v ruském zajetí

Ukrajinský voják Ilja Mychalčuk poskytl pro Washington Post výpověď o dlouhých týdnech prožitých v zajetí ruské Vagnerovy skupiny. Muž přišel o obě ruce a čelil psychickému týrání. Po 46 dnech se dostal na svobodu v rámci výměny zajatců. Teď se v USA učí žít s protetickými pažemi.

Mychalčuk byl zrovna ve vojenském voze poblíž Bachmutu, když jeho jednotku přepadli vagnerovci. Útok byl rychlý a podle ukrajinského vojáka předem připravený. Jedna protitanková raketa trefila vůz, ve kterém muž seděl.

Zraněný Mychalčuk se stěží vypotácel ven. Z pravé ruky mu zbyly cáry, levá byla posetá šrapnely. Z posledních sil si na obou pažích utáhl škrtidla. Když k němu přišli vagnerovci, prostřelili mu nohy. Čekal, že přijde smrt.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Člen pluku Azov o ruském zajetí: Byli jsme pro ně zvířata. Na jídlo jsme měli půl minuty

Ukrajinský voják byl ale tehdy jedním z mála, koho vagnerovci zajali. Škrtidla na jeho rukou vyměnili za gumové hadičky. Pro Mychalčuka tak začalo děsivé 46denní období, které z velké části prožil ve sklepení. Jeho svědectví přinesl list Washington Post.

Malátný voják prosil věznitele, aby ho ošetřili. Ti ale odmítli s tím, že mu nikdo nepomůže, dokud nepodstoupí výslech. Mychalčuk věří, že jeho levá ruka se dala zachránit, ale nakonec zčernala kvůli nekróze, protože ji prokrvily těsné gumové hadičky.

Psychické týrání

Nakonec ukrajinského vojáka uspali. Když se probudil, měl obě ruce amputované. Medici, kteří mu zákrok prováděli, prý pahýly jen obvázali, ale před tím ránu nezašili. Pak se začalo s výslechem.

„Výslechy byly neúprosné. Když ztrácel vědomí, píchali mu údajně do těla neznámou látku, aby ho udrželi v bdělém stavu,“ napsal Washington Post.

Při výslechu ukrajinského vojáka prý nešlo o získání vojenských informací, ale o psychické týrání. Rusové si měli dělat legraci z Mychalčukovy ztráty končetin i jeho záliby v rybaření.

Mychalčuk tvrdí, že některé jeho spoluvězně Rusové týrali i fyzicky, na vlastní oči ale takový případ neviděl. Ukrajinským vojákům měli například řezat prsty. Jednoho z mužů, který byl s Mychalčukem zadržený ve sklepě, Rusové údajně zapálili benzinem.

Návrat domů

Po 46 dnech hrůz se Mychalčuk dostal na svobodu. Stalo se tak 15. dubna v rámci výměny zajatců. Ze všeho nejdříve si po dlouhém pobytu v podzemí musel zvykat na čerstvý vzduch. Po návratu k Ukrajincům požádal především o kávu a cigarety.

Pro něj válka skončila. Mychalčuk ale dostal možnost odletět do Washingtonu, kde mu tamní experti dali nákladné a moderní protetické paže. S nimi se teď ukrajinský voják snaží žít.

„Je to nástroj. Musím se s ním naučit zacházet,“ řekl Mychalčuk.

Rychle se naučil, jak ovládat umělou ruku, aby mohl jíst, pít nebo kouřit. Jedním z dalších důležitých cílů podle něj je zavázat si tkaničky u bot.

Na jednom z rehabilitačních sezení byla řeč o osvojení přesného dotyku. „Můžeš Rusům ukázat prostředník?“ navrhla Mychalčukovi tlumočnice. Ukrajinská voják se usmál, uzavřel Washington Post.

Tagy: