Smrt na každém kroku. Ruský plán vyšel, Ukrajina se stala nejzaminovanější zemí

Ukrajina se stala nejzaminovanější zemí na světě. Armádu obránců trápí kritický nedostatek techniky a expertů na odminování, řekl pro britský Guardian ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Ruské útoky v neděli zabily podle Kyjeva na jihu Ukrajiny sedm lidí včetně nemluvněte. Ruská válečná loď vyslala výstražné výstřely k nákladní lodi kvůli inspekci. Okupovaným městem Olešky na jihu Ukrajiny otřásly exploze. Moskva podle britského ministerstva obrany možná přestala financovat Vagnerovu skupinu.

„Ruská minová pole jsou pro naše vojáky vážnou překážkou, ale ne nepřekonatelnou. Máme zkušené ženisty a moderní vybavení, ale na frontu, která se táhne stovky kilometrů na východě a jihu Ukrajiny, jsou jejich počty krajně nedostačující,“ řekl pro Guardian ukrajinský ministr obrany. Dodal, že někde je hustota i pět min na metr čtvereční. Na tisícikilometrové frontě se podle něj nachází miliony nástražných zbraní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Noční útok Rusů na Oděsu. Na místě jsou zranění, Ukrajina vyhlásila letecké poplachy

Reznikov také apeloval na spojence, aby Ruskem napadené zemi v tomto ohledu pomohli. Zmínil například Japonsko, které podobně jako další podporovatelé Ukrajiny odmítá napadené zemi posílat smrtící zbraně. Ukrajině by pomohla odminovací technika i výcvik specialistů v tomto oboru.

Ve vesnici Šyroka Balka byl zabit muž, dospělý pár a jeho 23denní dítě, oznámil Klymenko. Dvanáctiletý syn dvojice utrpěl velmi vážná zranění, kterým následně podlehl v nemocnici. Další dva lidé byli zabiti a jeden zraněn v sousední vesnici Stanislav, ta byla podle Klymenka zasažena 12 dělostřeleckými údery. „Teroristé nikdy nepřestanou ochotně zabíjet civilisty,“ napsal Klymenko na Telegramu, kde zveřejnil i fotografie poničených domů. „Teroristé musí být zastaveni. Silou. Ničemu jinému nerozumí,“ zdůraznil ministr.

Ruská válečná loď v neděli vyslala výstražné výstřely k nákladnímu plavidlu plujícímu k ukrajinskému pobřeží pod vlajkou Palau v jihozápadní části Černého moře. Informovalo o tom podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany. Rusko oznámilo, že hlídková loď Vasilij Bykov pálila z automatických zbraní na plavidlo Sukru Okan poté, co jeho kapitán nereagoval na výzvu k zastavení kvůli inspekci. Loď Sukru Okan byla na cestě do ukrajinského přístavu Izmajil, uvedlo ministerstvo.

Ukrajinským městem Olešky na levém, Rusy okupovaném břehu řeky Dněpru v noci na neděli otřásly výbuchy. Informovala o tom ruskojazyčná verze zpravodajského webu BBC. Podle Ukrajinců byly zničeny dva muniční sklady okupantů. Proruská správa města tvrdí, že cílem útoku obránců bylo centrum humanitární pomoci. Videa a fotografie, které údajně ukazují výbuchy v Oleškách, se šíří na sociálních sítích.

Je reálně možné, že Kreml už finančně nepodporuje ruskou soukromou žoldnéřskou Vagnerovu skupinu. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany v pravidelné ranní zprávě vycházející ze zpravodajských informací. Skupina podle ministerstva kvůli finančnímu tlaku pravděpodobně směřuje k redukci počtu členů a přenastavení, hlavně kvůli snaze ušetřit na platech svých příslušníků.

Tagy: