Indií se šíří záhadná nemoc. Příznaky jsou podobné covidu, nakažení jsou negativní

Hospitalizovaný muž v indickém Novém Dillí (ilustrační foto)

Indií se šíří záhadná nemoc

Záhadná nemoc začala sužovat východoindické město Eluru. Neznámé chorobě dosud podlehl jeden člověk, za jeden den bylo hospitalizováno více než tři sta lidí. Nemoc má podobné příznaky jako COVID-19 nebo epilepsie. V postižené oblasti úředníci procházejí domy a sledují zdravotní stav obyvatel, pacienti ale měli test na koronavirus negativní.

U hospitalizovaných pacientů v tamní všeobecné nemocnici (GGH) se objevily závratě, bolesti hlavy nebo příznaky podobné epilepsii. Zdravotnická zařízení ještě v sobotu večer evidovala zhruba 50 lidí s nediagnostikovanou nemocí, v neděli ráno se počet rozrostl na 170 a večer se blížil čtyřem stům. Další lidi poté přijaly soukromé nemocnice.

V Indii tak v postižených oblastech na východě země probíhá rozsáhlá akce, kdy odborníci ve spojení s úřady obcházejí domy a zjišťují, v jakém zdravotním stavu jsou obyvatelé. Pomoc přislíbili také policisté nebo státní zaměstnanci.

Testy na covid byly negativní

„Vzorky vody, jídla a krve byly odeslány do Forensic Science Laboratory (FSL). Na zprávy se čeká, CT vyšetření a rentgenové snímky rodičů jsou normální. Testy na COVID-19 byly provedeny u všech pacientů a výsledky byly negativní,“ uvedli pro web The Hindu lékaři.

V Eluru také státní představitelé narychlo zřídili call centrum, kam mohou obyvatelé v případě nouze volat. „Pacienti si stěžují na závratě a bolesti hlavy. Míra zotavení je dobrá a není třeba paniky,“ uvedl okresní lékař a zdravotní pracovník Dr. Sunanda.

Město se potýká s neznámou chorobou v době, kdy celá země čelí masivní epidemii koronaviru. Ándhrapradéš, kde se Eluru nachází, patří podle CNN mezi nejvíce postižené indické státy s více než 800 000 potvrzenými případy onemocnění COVID-19.

Tagy:
nemoc zdraví Indie dům epilepsie pacient COVID-19 záhadná nemoc hospitalizovaní pandemie covidu-19