Nové detaily útoku na Trumpa: Kulka ho možná nezasáhla, atentátník zkoumal vraždu JFK

Ředitel FBI Christopher Wray odtajnil detaily z průběhu vyšetřování neúspěšného atentátu na exprezidenta Donalda Trumpa. Vyšlo najevo, že útočník Thomas Crooks využil dron a zřejmě zbraň se skládací pažbou. Upozornila na to NBC News. Trumpa možná nezasáhla kulka, ale střepina.

Justiční výbor Sněmovny reprezentantů pátrá po podrobnostech útoku na Donalda Trumpa, ke kterému došlo 13. července večer. Útočník Thomas Crooks tehdy zasáhl Trumpovo ucho, exprezident přežil jen díky mimořádné dávce štěstí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdyby atentát na Trumpa vyšel, Američané by byli na pokraji občanské války, říká Joch

Kolem vyšetřování útoku je teď v USA pořádné dusno. Šéfka tajné služby Kimberly Cheatleová už rezignovala a přiznala, že došlo k bezpečnostnímu selhání. Na potítko do Kongresu už dorazil i ředitel FBI Christopher Wray, který odtajnil další informace o vyšetřování.

Zájem o vraždu Kennedyho

Vyšetřovatelé podle NBC News zjistili, že 20letý atentátník si místo, kde Trump pořádal politický mítink, obhlédl už týden před útokem. Thomas Crooks dopodrobna zkoumal atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, k němuž došlo v roce 1963. Zjišťoval například, jak daleko byl od prezidenta střelec Lee Harvey Oswald.

Po prvotní obhlídce místa Trumpova mítinku se střelec vrátil až v den atentátu. Přišel ráno a místo znovu procházel. Zřejmě si koupil žebřík, vyšetřovatelé ho ale nikde nenašli. Doteď neví, jak se střelec dostal na střechu domu, ze kterého na Trumpa pálil. V den útoku si Crooks koupil 50 nábojů a měl i výbušniny. Jeho zbraň měla zřejmě skládací pažbu, což by vysvětlovalo, že si jeho pušky lidé všimli, až když byl na střeše.

Dalším překvapivým zjištěním je, že útočník měl k dispozici dron, kterým pár hodin před útokem létal nedaleko místa, kde posléze vystoupil Trump. Kolem šesté hodiny odpoledne začali lidé strážce zákona upozorňovat, že je na střeše nedaleké budovy podezřelý muž. Útočník začal střílet, jakmile se začal domnívat, že ho bezpečnostní složky vidí. Padlo nejméně osm výstřelů.

Kulka, nebo střepina?

Jeden z policistů se chtěl dostat za střelcem, na střechu mu pomohl kolega. Když se strážník objevil, Crooks ho spatřil a namířil na něj zbraň, policista spadl. Až poté začal střelec pálit na Trumpa. Jeho motiv stále není dostatečně prozkoumán.

Trump ucítil bolest na pravém uchu a skrčil se k zemi. Následně ho obklopili členové ochranky. Zasáhla ale exprezidenta kulka? O tom se vedou spory.

„Existují dohady o tom, jestli jeho ucho zasáhla kulka, nebo střepina,“ překvapil šéf FBI. Na sociálních sítích na to upozornil web ABC News.

Policisté a odstřelovači podle vyšetřování považovali útočníka za hrozbu jen několik vteřin před tím, než začal střílet. Kromě Trumpa zranil atentátník dva další lidi, jeden účastník mítinku zemřel.

VIDEO: Atentátník na Trumpa měl podle médií v autě i výbušniny. Vůz parkoval nedaleko místa útoku

Tagy: