Rebelující novinářka z ruské televize má novou práci. Popsala detaily Putinovy propagandy

Novinářka Marina Ovsjannikovová, která se před měsícem proslavila protestní akcí v ruské televizi, nově pracuje jako zpravodajka německého listu Welt z Moskvy. V pondělí to oznámilo vedení vydavatelství Axel Springer. Její první článek, ve kterém vysvětluje, proč se ke svému kroku musela odhodlat a co s obyvatelstvem dělá kremelská propaganda, je již on-line.

Třiačtyřicetiletá novinářka se 14. března objevila za moderátorkou ve zpravodajském pořadu Vremja prvního kanálu ruské státní televize, kde sama pracovala. V ruce držela ceduli s nápisem „Zastavte válku! Nevěřte propagandě“. „Tady vám lžou,“ říkala do kamery. Před ukončením přímého přenosu také ještě vykřikla: „Zastavte válku!“

Od chvíle, kdy nečekaně vystoupila proti ruské agresi a okupaci na Ukrajině, je její život jiný. „Dělí se na před a po. Morální zásady byly v určitém okamžiku důležitější než blahobyt, klid a řádný život. Válka na Ukrajině byla bodem, odkud už není návratu a kde už není možné mlčet,“ napsala ve svém prvním textu pro Welt.

Sama považuje za svůj úkol postavit se za svobodu. Proto přijala nabídku prestižního deníku Welt, aby pro něj psala texty z Ruska, jehož prezident Vladimir Putin rozpoutal válku na Ukrajině. Ruská média o ní nesmějí informovat, zahraniční kvůli novému kontroverznímu zákonu o informacích stáhla z Moskvě své korespondenty.

„Marina Ovsjannikovová měla v rozhodující chvíli odvahu konfrontovat diváky v Rusku s nezkresleným obrazem reality. Přitom hájila nejdůležitější novinářské ctnosti navzdory hrozbě státní represe,“ uvedl Ulf Poschardt, šéfredaktor skupiny Welt a mluvčí vedení WeltN24-GmbH.

Na což Ovsjannikovová reagovala slovy: „Považuji za svou novinářskou povinnost se za tuto svobodu postavit. Jsem obzvlášť šťastná, že to mohu dělat právě pro Welt.“

Ovsjannikovová se narodila ukrajinskému otci a ruské matce v roce 1978 v Oděse na Ukrajině, která tehdy byl součásti Sovětského svazu. Rok po narození se rodina přestěhovala z Ukrajiny do Ruska, později Ovsjannikovová vyrůstala v Grozném, odkud však její rodina musela utéct kvůli válce v Čečensku.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina média televize Sovětský svaz Rusko Die Welt ruská invaze na Ukrajinu Axel Springer Ulf Poschardt Marina Ovsjannikovová