Zdravý životní styl jako novoroční předsevzetí? Zde je návod, jak to zvládnout

Zhubnu, nebudu se přejídat. Už žádné sladké, jen ovoce a zelenina! Tak právě tohle jsou nejčastější předsevzetí, která si Češi dávají s nadcházejícím koncem roku. Ovšem netuší, že právě nereálnými sliby sami sobě spíš škodí než pomáhají. Uvědomit si vlastní chyby a najít řešení je určitě skvělý první krok. Dál to chce ovšem našlapovat velmi opatrně a nechtít od sebe razantní změnu ze dne na den. Tak rychlé lámání (zlo)zvyků totiž drtivá většina lidí nezvládne a vlastní předsevzetí nedodrží, což se podepíše na jejich další chuti pokračovat v nápravě.

Změna životního stylu k lepšímu patří k nejtěžším úkolům, které sami sobě můžeme dát. Nestačí pouze vědět, co chceme změnit. Musíme vědět i jak. A to znamená mimo jiné znát vlastní možnosti a mít schopnost vytyčit si podmínky, které člověka posunou blíže k cíli. Místo toho nás ovšem vlastní nároky často spíše demotivují, protože jejich dodržení je v běžném životě zkrátka nemožné. Svůj čas dělíme mezi práci, děti, partnery, přátele, mazlíčky a koníčky. A snažíme se toho mnohdy stihnout tolik, že postavit si do cesty výrazné omezení, třeba v podobě zákazu oblíbených jídel, znamená předem prohraný boj přinášející jen trápení bez výsledku.

Přední česká nutriční terapeutka Sandra Figalová představuje projekt, který má právě s těmito problémy lidem pomáhat a usnadnit jim cestu za zdravějším já. Proč tedy volit právě Chytrý jídelníček a proč nestačí prostě se „porozhlédnout“ na internetu?

„Obecné rady nejsou směřované konkrétnímu člověku a mohou tak spíše ublížit něž pomoci. Navíc je dnes těch informací tolik, že se v tom člověk jako laik ztrácí a je pro něj těžké objektivně zhodnotit, co je ta správná cesta a zda nás jen neklame další reklama na předražené produkty na hubnutí.“ říká Sandra Figalová.

Životospráva není jen o jídle a vhodné jídlo není pro všechny stejné

Chytrý jídelníček s ohledem na individuální potřeby každého z nás

  • Nebudete držet dietu. Jedná se o nutriční program, který zajistí Vašemu tělu vše potřebné a stane se pilířem Vašeho zdraví a kondice.
  • Recepty jsou vybrané na míru přesně pro Vás dle zadaných informací o Vaší postavě, věku a cíle a na základě rozhovoru s nutričním terapeutem.
  • Nutriční specialisté v Chytrém jídelníčku vědí, jak těžké je najít si čas k přípravě zdravého jídla. Program nabízí recepty, které jsou jednoduché a nenáročné na přípravu.

zdroj: Chytrý jídelníček

S úpravou jídelníčku je to podobné jako s výběrem oblečení. Oblek šitý na míru člověku vždy padne lépe než běžná konfekce. „Náš jídelníček je každému sestavován individuálně, a to vysokoškolsky vzdělaným odborníkem – nutričním terapeutem. Od každého klienta si důkladně zjistíme anamnézu, aktuální návyky, chuťové preference, denní režim, pohyb a celý stravovací plán postavíme na míru danému člověku,“ prozrazuje Sandra Figalová jeden z hlavních benefitů Chytrého jídelníčku. „Žádné ctrl+C a crt+V jídelníčky, které na internetu vídám denně, přičemž bohužel mnoho lidí nevidí v poskytované službě zas tak velký rozdíl. Každému, kdo si Chytrý jídelníček objedná, se navíc věnuje jeden z našich nutričních terapeutů, abychom zjistili vše opravdu do hloubky.“

Profesionál v oblasti zdravé výživy by se zdaleka neměl zajímat jen o to, co a kdy jeho klient jí. Podrobně by se měl vyptat také na další zásadní aspekty životního stylu, těmi jsou třeba fyzická aktivita, spánek nebo psychohygiena. „Ani jeden z těchto pilířů bychom neměli podceňovat, ovlivňují se vzájemně a strava hraje opravdu velkou roli,“ podotýká nutriční specialistka a současně zmiňuje, jak významné je s člověkem, který chce změnit jídelníček a životní styl obecně, probrat i jeho ambice.

„Důležité je nehnat se za každou cenu za dokonalostí, ale postavit si jídelníček tak, aby byl hlavně dlouhodobě udržitelný. Bez extrémů. Ráda mluvím o takzvaném pravidle 80/20, kdy 80 % času se snažíme dělat vše pro to, aby náš jídelníček byl vyvážený, a 20 % času si můžeme dovolit zvolnit. Pokud bychom chtěli mít vše pod kontrolou 100 % času, stejně dříve či později selžeme. Nejsme roboti a život bychom si i přes nějaké cíle měli především užívat.“

Mějte přehled o tom, komu svěřujete své zdraví

V programu Chytrý jídelníček s lidmi, kteří chtějí svůj životní styl posunout k lepšímu, pracují pečlivě vybraní a vhodně vzdělaní terapeuti. Celkem jich je dvacet, což zaručuje odpovídající individuální péči. „Terapeuti procházejí rozsáhlým školením a zároveň si vybíráme lidi, kteří mají výživu především vystudovanou. Někdo, kdo si udělá pártýdenní kurz o výživě a myslí si, že může radit lidem, u nás místo nenajde. Nerada bych však házela všechny do jednoho pytle, určitě existují v této branži i šikovní „samouci“, i když je těžké je rozpoznat, a proto, pokud se ve výživě příliš neorientujete, sázejte na lidi s odbornými zkušenostmi a vzděláním,“ doporučuje přední nutriční specialistka Sandra Figalová.

Vánoce – možná zbytečná každoroční zkouška vůle

Proč Chytrý jídelníček?

  • Zlepšíte si zdraví. Zdravé stravování je nejlepší strategií k dramatickému zlepšení vašeho zdraví.
  • Budete mít více energie. Stejně jako Vaše auto, tak i Váš mozek potřebují kvalitní palivo, díky kterému budou výkonnější. Vše vám půjde lépe od ruky a nakonec zjistíte, že Vám konečně zbývá energie i pro Vás samé.
  • Dostanete váhu pod kontrolu. Ideální váha spojená s adekvátní fyzickou aktivitou a omezením škodlivých návyků dramaticky snižuje rizika úmrtí spojená s cukrovkou, infarktem nebo dalšími srdečními chorobami.

zdroj: Chytrý jídelníček.cz

Jako by nestačil všechen ten spěch a stres z nakupování dárků, uklízení domovů a pečení cukroví. Spousta z nás si k tomu všemu ještě přidá nelehký úkol – o svátcích nejíst nic z toho, co přitom často sami chystáme pro jiné. A to i když na to máme chuť a udělá nám to radost. To je ale podle Sandry Figalové zbytečné. Je ovšem podstatné upozornit na rozdíl mezi pojmy užít si a přehnat to. „Sama radím klientům, ať si svátky užijí, jak potřebují, což ale rozhodně neznamená v překladu přejídání do bezvědomí. Klidně si dejte kapra, bramborový salát i nějaký ten kousek cukroví,“ říká nutriční specialistka. Ovšem zmiňuje jednoduché heslo, které bychom měli mít na paměti vždy a všude: Rovnováha. „Jděte ale pak na procházku nebo na brusle s rodinou a snažte se i v tomto období o nějaký balanc. Myslím si, že Vánoce by neměly být o stresu, jestli si něco dát, nebo nedat. Když si budeme něco zakazovat, stejně nás to jednou dožene. Vánoce nejsou každý den a určitě to není o tom, co děláme, dejme tomu, pět dní v roce, ale co děláme těch zbylých 360.“

Vánoce a konec roku by podle Sandry Figalové také neměly být jen o přejídání a povalování se na gauči. „Klidně jděte na návštěvu k babičce a dejte si novoroční kachnu. Kdo ale říká, že se musíte přejíst k prasknutí a nic nedělat? Je to už takový zažitý nešvar a určitě není cesta celý den nejíst a pak se přejíst.“

Novoroční předsevzetí, nebo další příležitost k selhání?

Konec roku je čas bilancování, hodnocení a obvykle i chuti začít znovu a lépe. A drtivá většina lidí ví, že takové rozhodnutí se velmi často týká právě i osobního zdraví, což zahrnuje právě i vhodný jídelníček. Jak si tedy takové předsevzetí nastavit? Podle Sandry Figalové by v tom roční doba neměla hrát roli stejně jako chuť lámat zvyky radikálními či extrémními způsoby. „Možná bych se předsevzetím úplně vyhnula a raději bych se snažila přemýšlet nad tím, jak lze aktuální stravování a životní styl upravit hned teď a tady. Není na co čekat a pokud budeme změnu odkládat, opět to zavání nějakým extrémem,“ radí odbornice na výživu, ovšem opět připomíná, že nic není černobílé. Začít hned podle ní neznamená nutnost okamžité absolutní změny.

„Začněte klidně postupně, po malých krůčcích měnit své aktuální návyky a ideálně pod vedením nutričního terapeuta se snažte svůj cíl pojmout reálněji. Nikoliv tak, že od nového roku budu držet dietu, zhubnu a co potom? Vrátíte se zase zpět k tomu co bylo? To není řešení. Zhubnout dokáže každý, ale váhu si skutečně udržet a naučit se novému životnímu stylu s chutí a bez hladovění a zákazů, to už je trochu oříšek.“

Právě od toho jsou tu profesionálové z Chytrého jídelníčku, aby vám pomohli. Ti, jak sami říkají, že nepřicházejí s žádnou senzační pilulkou za horentní sumy, ale s racionálním a hlavně dlouhodobým řešením. „Sice to nezní tak sexy jako: ,Zhubni 10 kg za měsíc a nemusíš ani hnout prstem,‘ ale za to si nezničíte zdraví a dosáhnete dlouhodobých výsledků,“ říká Sandra Figalová.

Tagy: