Kovanda: Ukrajinci za bytovou krizi nemohou. Česko na jejich přítomnosti vydělává

Ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK, Magdalena Klimešová, Lukáš Kovanda - 16.5. v 20:15

Od letošního roku česká ekonomika na ukrajinských uprchlících vydělává. Rozdíl mezi dávkami v nouzi a tím, co pracující Ukrajinci do státní kasy přinesou, činí za první kvartál roku 2024 tři miliardy korun. Dávky v současné době čerpá pouze 25 procent nejzranitelnějších uprchlíků. V pořadu Svět financí s Trinity Bank to řekla analytička ministerstva práce a sociálních věcí Magdalena Klimešová. S přínosem ukrajinských uprchlíků pro českou ekonomiku souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj z žádných dat nevyplývá, že by jejich přítomnost měla negativní vliv na českou zaměstnanost či výši mezd.

Ukrajinským uprchlíkům se podle Lukáše Kovandy bez problémů podařilo začlenit do české ekonomiky. „Na rozdíl od přistěhovalců například z Blízkého východu Ukrajinci nebyli nikdy problematičtí a přispívají k růstu ekonomiky jako celku,“ sdělil Kovanda. V situaci, kdy zaměstnavatelé mají dlouhodobě řadu míst neobsazených, podle něj příchod uprchlíků pomohl zaplnit dlouhodobě neobsazenou mezeru na pracovním trhu.

ČTĚTE TAKÉ: Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expert

Za největší problém ukrajinských pracovníků nyní Klimešová považuje skutečnost, že velké množství z nich pracuje pod svou kvalifikací. „Velmi často pracují na dělnických pozicích. Víme, že zhruba 80 procent z nich jsou na pozicích, kde se vyžaduje pouze základní vzdělání nebo vzdělání bez maturity. Do určité míry je to přirozené. Teprve se učí jazyk a například lékaři potřebují ovládat češtinu na dostatečné odborné úrovni,“ řekla Klimešová s tím, že pokud by se více využila jejich kvalifikace, znamenalo by to vyšší příjmy pro státní rozpočet.

Za drahé bydlení uprchlíci nemohou

Ukrajincům se postupně daří přesouvat z dočasného bydlení do nájemního, ale zhruba 16 procent z nich podle Klimešové nadále zůstává na ubytovnách. „Nutno říci, že bydlení je citlivá věc, protože se ne vždy potkává nabídka bytů s tím, kde se uprchlíci nacházejí. Z různých důvodů jich nejvíce žije ve velkých centrech, kde je to bydlení o něco dražší a méně dostupné,“ dodala Klimešová.

Když se hovoří o ceně bydlení, je podle Kovandy velice těžké oddělit vliv ukrajinských uprchlíků od obecné situace na trhu s nemovitostmi, avšak uprchlíky za hlavní příčinu vysokých cen nájmů nepovažuje. „Vysoká inflace, vysoké úrokové sazby, obtížně dostupné hypotéky, které znemožňují podstatné části domácnostem si pořídit vlastní bydlení, jsou ten klíčový důvod, proč rostou ceny nájemného. To, že k tomu z malé části přispívá příliv ukrajinských uprchlíků, je pravda, ale není to ten hlavní důvod,“ dodal Kovanda.

Pokud se ekonomická situace v letošním roce bude vyvíjet stejně jako doposud, je podle Kovandy pravděpodobné, že Česko na ukrajinských pracovnících bude vydělávat asi jednu miliardu měsíčně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na investici do nemovitosti u moře je vhodná doba, říká Kovanda. Může se hodit i v případě války

Tagy:
krize bydlení Lukáš Kovanda nájem uprchlík Česko ekonomika Česka Svět financí s Trinity Bank