Nový školní rok stojí rodiče tisíce korun. Stát nabízí štědrou pomoc, jak o ni požádat?

Školáci (ilustrační foto)

Ceny pro školáky

Začátek školního roku se blíží a spolu s ním i zajišťování školních pomůcek a kroužků pro děti. Podle průzkumu společnosti Twisto přináší 1. září pro 12 procent rodin velké finanční potíže. Jednorázově totiž musí vydat několik tisíc korun. Řada domácností se však může s žádostí o pomoc obrátit na stát.

Se začátkem školního roku se pojí i nutnost nakoupit pomůcky dětem. Ty mohou stát i vyšší tisíce korun, další výdaje za zájmové aktivity pak leží na bedrech rodičů v průběhu dalších měsíců.

K TÉMATU: Poslanci naletěli Válkovi, sněmovní verzi odmítáme, řekl Hůle o Milostivém létě pro dlužníky

Výdaje jsou přitom pro řadu rodin velmi zatěžující. Dokládá to průzkum společnosti Twisto. Až 57 procent českých domácností se totiž dostává do větších či menších finančních obtíží.

Z dat také vyplývá, že 12 procent rodin je kvůli výdajům za školu ve velkých potížích a osm procent rodičů si bere půjčku. Drtivá většina, 89 procent rodin, nakupuje před začátkem školního roku v akcích a ve slevách.

Ušetřit se dá sdílením školních pomůcek nebo jejich výměnou. K této variantě se kloní více než 20 procent domácností. Ty hledají levnější pomůcky například i v bazarech nebo secondhandech.

Průměrná cena za kompletní vybavení školáka se může pohybovat od 7 po téměř 10 tisíc korun. Záleží na každé rodině, jak moc kvalitní pořídí. Další výdaje pak mohou přijít v průběhu roku na  kroužky či mimořádné akce.

Pomůcka Cena v Kč
Školní aktovka 1 000–⁠2 500
Penál 300–⁠550
Psací potřeby 500
Výtvarné potřeby 300–⁠700
Přezůvky 950
Krabička na svačinu 200
Oblečení na tělocvik 1 200
Obědy měsíčně 800
Družina měsíčně 150–⁠300
Další pomůcky 1 800
Celkem 7 200–⁠9 500
Zdroj: Srovnávače cen vybraných produktů

Rodičům je k dispozici mimořádná okamžitá pomoc

Rodiny ve finanční nouzi se mohou obrátit se svou tíživou situací na stát a využít mimořádnou okamžitou pomoc. Jedná se o plošný příspěvek, který je poskytnut široké veřejnosti. Žádost lze on-line vyplnit zde.

O příspěvek lze žádat kvůli náhlým výdajům, které jsou spojené právě například s výbavou pro malého školáka. Nárok na dávku ale mají i lidé při mimořádných událostech, jako jsou požáry, ekologické či průmyslové havárie.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že o dávce mnozí rodiče netuší. „S vypravením potomka do školy jim může finančně pomoci stát částkou maximálně odpovídající desetinásobku životního minima jednotlivce, které letos jako loni činí 4 860 korun. Na potřeby školáka může tedy stát vyčlenit až takřka 48 600 korun,“ uvedl Kovanda.

Jednorázová pomoc z úřadu práce může pokrýt jak školní pomůcky, tak i zájmové kroužky, obědy ve školní jídelně nebo i výdaje na školní výlety nebo školy v přírodě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Inflace zpomalila a ČNB snižuje sazby, hypotéky ale nezlevnily. Kdy přijde očekávaná změna?

„Ti z rodičů, kteří se prokazatelně nacházejí v tíživé sociální situaci, mohou o pomoc požádat Úřad práce v místě trvalého pobytu. Rodiče mohou z těchto peněz hradit výdaje za učebnice či učební pomůcky, školní aktovku, výdaje na školu v přírodě nebo školní družinu, ale i mimoškolní aktivity jako zájmové kroužky, ale i případné výdaje spojené s dojížděním do školy,“ dodal Kovanda.

Tagy: