O čtvrtou dávku očkování proti covidu je obrovský zájem. Kdy je třeba dát pozor?

Kolem očkování na COVID-19 se motá jeden nesmysl za druhým

Covid a očkování před dovolenou

Covid v Česku znovu nabírá na síle. Podle odborníků za to můžou nové mutace a dá se očekávat, že počty nakažených ještě porostou – a to týden nebo dva. Podle ministerstva je o očkování čtvrtou dávkou „obrovský zájem“.

Bezmála tři tisíce nových případů za pondělí. V Česku jde o největší nárůst počtu nakažených koronavirem od druhé poloviny dubna. „Vlna začíná dosahovat svých maxim. Očekáváme, že během 14 dnů bude právě kulminovat a během srpna u nás uvidíme její sestup,“ myslí si náměstek ministra zdravotnictví Josef Palvovic.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka už resort zdravotnictví neplánuje žádná plošná opatření. Důrazně ale doporučuje jak očkování, tak i nošení respirátorů. „Je otázka, jak má být doporučení silné. Napsal jsem do všech zdravotnických zařízení ředitelům, stejně tak spolupracujeme s domovy pro seniory, aby zavedli povinnost nosit roušky na ambulancích. Všem občanům pak vřele doporučuji, aby roušky nosili v hromadné dopravě,“ vzkázal ministr.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Od pondělí si lidé mohou chodit pro čtvrtou dávku a podle ministerstva je zájem o takzvaný „booster“ obrovský. „Očkovat se nechám. Je mi 64 let, jsem diabetička a bojím se každé nemoci, kterou bych mohla dostat,“ svěřila se oslovená žena. Obdobný názor mají i další lidé oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Jedná se podle nich o bezpečnější jednání, které je navíc zodpovědnější pro celou společnost.

„Už pět let se chodím očkovat i proti chřipce, od té doby jsem nebyl nemocný. Žádný covid jsem neměl. Proti němu jsem třikrát očkovaný, tak jsem si řekl, že půjdu ještě jednou,“ doplnil oslovený muž. Pokud někdo absolvovat pouze dvě dávky očkování a pak měl delší prodlevu, nemusí se obávat, že by musel celé vakcinační kolečko absolvovat od začátku.

Termín očkování vybírejte rozumně

„Byť je zde taková prodleva, tak stejně jsou v organismu stopy předcházejících dávek – je tam jakási paměť, která tam byla. Stačí jedna dávka, aby tělo adekvátním způsobem zareagovalo,“ vysvětlil epidemiolog Roman Prymula. A také v době dovolených je třeba mít na paměti, že na očkování je potřeba přijít včas.

„Jeden, dva dny je člověk oslaben. Tudíž očkovat se úplně poslední den před odjezdem na dovolenou skutečně dobré není,“ varoval Prymula. Proto odborníci radí si termín očkování naplánovat tak, aby tělo mělo čas několik dnů odpočívat.

Tagy: