Co všechno víme o nové subvariantě? Válek popsal prevenci a odmítl zavedení restrikcí

Rozhovor s Válkem o covidu i koronavirových opatřeních

Počet pacientů s nemocí COVID-19 v Česku roste, laboratoře navíc už odhalily výskyt nové subvarianty pojmenované kentaur. Přesto ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zatím neplánuje zavést žádná proticovidová opatření, a to ani v blízké budoucnosti. Jako prevenci by doporučil očkování i respirátory. Kdo by měl těchto rad dbát?

„Nové subvarianty se rychleji šíří, pokud je v místnosti 100 lidí, riziko, že to někdo chytí, je daleko vyšší,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS. Reagoval tak na první případ nové subvarianty koronaviru.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Vir s označením BA.2.76 je blízký subvariantě BA.2.75, které se říká kentaur a zřejmě před ním nechrání ani prodělání nemoci. Podle Válka ale zatím není důvod k panice. V tuto chvíli pro pacienty neplatí ani karanténa. Kdyby se ale podle něj objevily důvody pro zavedení karantény a izolací, doba by zůstala stejná jako u omikronu – sedm dní.

Má dost informací

„Máme informace o viru, jak je rizikový a jak probíhá onemocnění. Z toho pohledu můžeme říct, že se jedná o dostatečně prozkoumané onemocnění, tedy v uvozovkách běžnou nemoc,“ sdělil dále. V republice přitom za pondělí přibylo 2 895 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od dubna.

Nová varianta „je extrémně infekční a rychle se šíří“. „V jedné době může být nakaženo obrovské množství lidí, byť nemusí mít závažné příznaky,“ vypíchl šéf resortu zdravotnictví.

Ostražití by měli být zejména senioři a lidé s rizikovými faktory – po transplantaci, s cukrovkou, s poruchou imunity. „U nich hrozí, že průběh bude závažnější, nebo že mohou zemřít,“ připustil Válek. Co se týká prevence, dál doporučuje očkování. „Mohu s klidným srdcem říct, že žádné restrikce už nenastanou. Říkají to i kolegové ve všech zemích EU a celého světa,“ pokračoval.

Nošení roušek nebo respirátorů ale odborníci vnímají jako velmi silné doporučení. „Je otázka, jak silné má být. Napsal jsem do všech zdravotnických zařízení, ředitelům domovů pro seniory, aby zavedli povinnost,“ přiblížil s tím, že podobná opatření se zavádí rovněž v případě například chřipkové epidemie. Roušky by pak lidem doporučil také v městské hromadné dopravě.

Tagy: