Svého kandidáta na Hrad nenominujeme, řekl Fiala. Naznačil podporu tří osobností

Premiér Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na snímku z roku 2022

TK koalice Spolu k prezidentským volbám

Vlastního kandidáta na Hrad koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nenominuje, řekl v úterý na tiskové konferenci v Brně premiér Petr Fiala (ODS). Strany podle premiéra povedou informační kampaň, ve které nepřímo podpoří senátora Pavla Fischera, ekonomku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

„Velmi pečlivě jsme naslouchali našim členům a voličům. A z debat i průzkumů víme, že preferují tři kandidáty, kteří se ve veřejném prostoru objevili. Jde v abecedním pořadí o Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla. Jsme přesvědčení, že každý z těchto kandidátů může vykonávat funkci prezidenta republiky,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Koalice podle něj svého kandidáta nominovat nebude. „Kdybychom nominovali někoho dalšího, bude to ve výsledku znamenat, že snížíme šanci, aby prezidentský úřad zastávala osoba, která respektuje hodnoty demokratického státu,“ pokračoval s tím, že na Hrad nechtějí pustit populisty ani extremisty.

„Nechceme být pasivní, proto povedeme informační kampaň, jejímž cílem bude poukazovat na to, kdo tyto hodnoty naplňuje a kdo je nenaplňuje a jde proti nim,“ představil premiér strategii Spolu. Narážel na zmíněnou trojici osobností. V případném druhém kole některého z těchto kandidátů prý Spolu už jasně podpoří.

Šéf lidovců Marian Jurečka dodal, že koalice „nechce štěpit síly“. „Rozhodně ale nebudeme stát bokem. Naše členská základna se aktivně zapojí do podpory těchto kandidátů, když o to budou stát,“ zdůraznil. Zároveň řekl, že lidovečtí poslanci i senátoři mají volnou ruku, pokud budou chtít podpisem podpořit kohokoliv z jmenovaných tří kandidátů.

Měla ODS problém s Pavlem?

Podle informací CNN Prima NEWS měli především členové ODS problém s podporou Petra Pavla kvůli jeho minulosti v KSČ. První místopředseda strany Zbyněk Stanjura ho měl mít za „bolševika“. „Byli bychom radši, kdyby na Hradě nebyla osoba s minulostí v KSČ. Ale pro nás je v tuto chvíli důležité, aby měl prezident prozápadní orientaci a úctu k Ústavě a aby nezpochybňoval ústavní pravidla a zvyklosti,“ vysvětlil Fiala.

Spekulovalo se i o tom, že sympatie od vládní koalice ale měl i sám Pavel odmítat. Bál se, že mu podpora od vlády, která v současné době bojuje s krizí a v průzkumech popularity nevychází příliš vysoko, uškodí. Podle premiéra ale všichni kandidáti předem věděli, že je v úterý trojice stran nepřímo podpoří.

Na sociálních sítích všichni tři rozhodnutí Spolu kvitují. „Oceňuji rozhodnutí nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a místo toho dát přednost společným hodnotám,“ napsal Pavel.

„Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický. Věřím, že si uvědomují, že budu nadstranickou prezidentkou a budu vždy stát na straně občanů,“ přidala se Nerudová. Na to, že je nezávislý, upozornil i Fischer. „Nejsem členem žádného politického uskupení, ale důvěru, kterou ve mě tyto strany vložily, se budu snažit nezklamat,“ zdůraznil.

Komentátor: Vláda nemá koule

Podle informací redakce se ale strany nemohly shodnout na jednom kandidátovi. Proto nepřímo podpořily všechny tři.

Podle mnohých komentátorů ale vláda měla na prezidentské křeslo navrhnout jednoho svého nominanta. „Mělo by to být jedno jméno, a to politik vlády. Pokud do toho vláda nepůjde, ukáže, že nemá koule,“ upozornil například v úterý dopoledne ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna. Případné druhé kolo o dva týdny později. Předvolební průzkumy zatím ukazují, že největším favoritem voleb je generál Pavel. Mluví se ale i o šéfovi ANO Andreji Babišovi, který kandidaturu zatím nepotvrdil. Spekuluje se, že po nepovedeném druhém kole senátních voleb do boje o Hrad ani nepůjde. V průzkumech ale za poslední měsíce posiluje i Nerudová. Za ní v modelech bývá odborář Josef Středula a pak senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Tagy: