O těla mrtvých Rusů se nikdo nezajímá, říká reportérka CNN Prima NEWS z Charkova

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová

Reportérka CNN Prima NEWS prošla místa ostřelování v Charkově.

Ukrajinským Charkovem v pondělí otřáslo mohutné ostřelování. Zahynuly desítky lidí. Ve městě zřejmě jako poslední zahraniční štáb zůstává reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger. Společně navštívili poničenou školu, poblíž které leží těla mrtvých ruských vojáků. Podle Stomatové se o ně nikdo nezajímá.

Štáb CNN Prima NEWS v pondělí navštívil poničenou budovu, na které stále vlála ukrajinská vlajka. „Charkovská škola číslo 134. Všechno je zničené. Všude jsou kusy cihel, stromy jsou polámané, vypadá to jako po hurikánu,“ popsala Stomatová.

Poblíž budovy pak ležely těla mrtvých vojáků. „Toto jsou těla ruských vojáků, ale nikdo s nimi nic nedělá. Cítím tu kouř, ale i ta mrtvá těla. To, co se tady stalo, je příšerné,“ vylíčila reportérka CNN Prima NEWS. „Vojáci se měli údajně schovávat v této škole během nedělního dne. Pak sem ale dopadla raketa,“ doplnila.

5300 mrtvých vojáků?

Že se podobná situace děje i v jiných částech Ukrajiny, informovala zahraniční média už v předchozích dnech.

Rusové o svých ztrátách mlčí. Rusko podle Kyjeva přišlo o zhruba 5 300 vojáků. Ukrajinské úřady pak přišly s výzvou k jejich odvozu. S žádostí se obrátily na Červený kříž. „Žádáme, aby Mezinárodní červený kříž pomohl odvézt těla ruských vojáků do Ruské federace. Jsou to tisíce těl okupantů. Je to humanitární nutnost. Žádáme, aby těla ruských okupantů opustila území Ukrajiny,“ uvedla podle webu Korrespondent v televizi Ukrajina24 Iryna Vereščuková, vicepremiérka a ministryně pro otázky reintegrace dočasně okupovaných území.

Ukrajinské ministerstvo vnitra pak spustilo web 200rf.com, na němž zveřejňuje fotografie, videa a doklady zabitých a zajatých ruských vojáků. Dozvědět se tak o osudu svých blízkých po invazi na Ukrajinu mohou jejich příbuzní v Rusku.

Název webu 200rf.com odkazuje na kódové označení „gruz 200“ (náklad 200), které používá ruská armáda pro přepravu těl padlých. Označení se zrodilo v době sovětské invaze do Afghánistánu.

Tagy: