O impeachmentu může rozhodnout Twitter. Trump netušil, že jde o důkaz, říká historik

Jan Koura

Druhý impeachment Trumpa

O impeachmentu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa může rozhodnout i jeho slavný twitterový účet. Podle historika Jana Koury si při jeho používání exprezident nejspíš neuvědomoval, že i po smazání svých příspěvků se texty dají dopátrat a můžou být písemným důkazem. Koura byl společně s ředitelem Občanského institutu Romanem Jochem hostem speciálu CNN Prima NEWS o ústavní žalobě na bývalého prezidenta USA.

„Trump používal sociální sítě často a v této atmosféře, kdy zpochybňoval volby, je těžké říci, jestli si uvědomoval, že jde o písemný důkaz. Poté některé tweety smazal, ale jde z nich udělat digitální kopie. Velká část obžaloby se tak bude dotýkat právě jeho příspěvků,“ řekl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS Koura s tím, že pokud by obžaloba neměla Trumpovy tweety k dispozici, tak by na něj měla mnohem méně „nábojů“.

I když se jedná mnohdy jen o amatérské záběry Trumpových příznivců, kteří 6. ledna napadli budovu Kapitolu, kde měli zrovna zákonodárci posvětit vítězství Trumpova soupeře z prezidentských voleb Joea Bidena, přesto jde podle něj o jasné důkazy. „Tohle celé je neskutečná skvrna na dějinách Spojených států,“ dodal Koura s tím, že se i nadále budou množit konspirační teorie ohledně útoku Trumpových příznivců na Kapitol i samotných voleb.

Pro Trumpovo odvolání by mohla hlasovat i část republikánů, kteří byli konáním prezidentových příznivců i jeho chováním šokováni. Proces obžaloby však podle Romana Jocha nikoho nového nepřesvědčí. „Tyto argumenty samozřejmě nepřesvědčí nikoho, kdo se nechce nechat přesvědčit,“ řekl ve vysílání ředitel Občanského institutu.

Varování pro budoucí prezidenty

Podle Jocha je druhý impeachment oprávněnější, než ten první. „Trump byl za útok zodpovědný, ale bude se zkoumat, jak moc,“ řekl Joch s tím, že se ale nikdy nenašla podpora dvou třetin zákonodárců, která je pro impeachment nutná. Koura pak neočekává, že by senátoři tento proces schválili.

Oba hosté speciálního vysílání CNN Prima NEWS se shodli na tom, že současný proces impeachmentu může být jistou zprávou pro budoucí prezidenty, aby se nechoval podobně jako Trump. „Pokud by Trumpovi bylo znemožněno znovu kandidovat, je to signál, že takovéto chování dostane pokaždé stopku,“ řekl Koura.

Donald Trump již sice není prezidentem, ale pokud by přece jen byl impeachment úspěšný, tak by se již nemohl znovu stát hlavou státu. Sám Trump po svém odchodu z Bílého domu hlásil, že ještě nekončí a naznačil, že by v roce 2024 mohl znovu kandidovat. V případě úspěšného impeachmentu by navíc přišel i o další výhody, které mají bývalí prezidenti USA.

Tagy: