Impeachment může pokračovat. Podle Senátu žaloba proti Trumpovi neodporuje ústavě

Exprezident Spojených států amerických Donald Trump

Druhý impeachment Trumpa

Ústavní žaloba proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi je v souladu s ústavou. Většinově se na tom v úterý usnesl Senát Spojených států. Může se tak naplno rozjet proces takzvaného impeachmentu, jemuž Trump čelí jako první v amerických dějinách už podruhé.

Američtí senátoři se poprvé impeachmentem hlavy státu zabývají až po odchodu obžalovaného z funkce, což je podle většinového stanoviska republikánských zákonodárců protiústavní.

Senátoři v úterý měli na úvod celého procesu začít rozpravou o ústavnosti soudu a následně hlasovat o tom, zda takovýto postup není v rozporu s americkou ústavou. Nakonec hlasovali v poměru 56 ku 44 ve prospěch ústavní žaloby.

Podle očekávání se tak přiklonili k názoru, který zastávala i většina odborníků, že souzení bývalé hlavy státu, která byla obžalovaná ještě před koncem mandátu, protiústavní není. Většina republikánských senátorů přitom hlasovala podle agentury AP proti procesu.

Od středy tak může proces pokračovat prezentací argumentů k samotnému obvinění. Kongresmani vystupující v roli prokurátorů i Trumpova obhajoba budou mít k dispozici po 16 hodinách.

Ústavní žaloba schválená Sněmovnou reprezentantů 13. ledna viní Trumpa, že své příznivce vyprovokoval ke vpádu do sídla Kongresu. Nepokoje ze 6. ledna si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných a přerušily schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb. Ty Trump celé týdny označoval za zmanipulované a své nepravdivé tvrzení zopakoval i 6. ledna, načež vyzval příznivce k manifestaci u Kapitolu. Podle Sněmovny se dopustil „podněcování ke vzpouře“.

Projednávání ústavní žaloby je zatím naplánované do neděle a pakliže nebudou předvoláni svědci, mohlo by být uzavřeno už na začátku příštího týdne. Pravděpodobnost Trumpova odsouzení se před začátkem procesu zdála být malá. Na uznání viny je ve 100členném Senátu potřebná dvoutřetinová většina, 45 z 50 republikánských senátorů ovšem v lednu dalo najevo, že s konáním soudu nesouhlasí.

Tagy:
Senát žaloba ústava impeachment USA Donald Trump exprezident ústavní žaloba Poslanecká sněmovna ČR Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických