Ministr Dvořák vzal Turka poloprázdným letadlem do Bruselu. Ten se pochlubil obřími emisemi

Europoslanec za Motoristé sobě Filip Turek v letounu CASA

Vyjádření ministra Dvořáka k letu s Turkem

Nově zvolený europoslanec za Motoristy sobě Filip Turek se začíná zapisovat jako „oblíbený“ pasažér napříč politickým spektrem. Nejčerstvěji se nechal dopravit do Bruselu v armádním letounu CASA, a to za doprovodu ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Ten informaci potvrdil redakci CNN Prima NEWS a dodal, že původně měli letět také další europoslanci, změnil se ovšem program. Ve výsledku tak v letadle zůstal kromě dalších lidí právě Turek. Dříve ho na schůze svezli například europoslanci Marcel Kolaja (Piráti) či Alexandr Vondra (ODS).

„Dnešní cesta do práce. Přibližně 1200 kg paliva, i v produkci emisí zatím nejvydařenější hodnoty. Milovníci vkusu ocení ilustrační záběry tajemného terminálu 4 a letounu CASA C-295M AČR,“ napsal Turek na svém instagramovém profilu společně s emotikony srdíček a české vlajky.

Redakce CNN Prima NEWS následně zjistila, díky komu se Turek svezl do Bruselu – do letounu ho tentokrát „nabral“ ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Reportérovi to pak potvrdil hned po nedělní Partii PLUS, kde byl též hostem vysílání.

Na dotaz pod instagramovým příspěvkem, kdo všechno letěl armádním speciálem, odpověděl neurčitě. „Já a pan ministr,“ dodal bez konkrétnějších detailů. Jinému uživateli připomněl, že letadla AČR musí být pravidelně v pohybu z mnoha důvodů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co přesně požaduje von der Leyenová u seznamu kandidátů na eurokomisaře? Přečtěte si její dopis v tomto článku.

„Celé to vzniklo, že jsem plánoval cestu do Bruselu na setkání s europoslanci. Říkal jsem si, že když tam letím na zasedání a jejich výbory začínají až druhý den, možná by se někteří z nich docela rádi svezli, aby byla efektivněji využita armádní CASA. Oslovili jsme je tedy všechny, zhruba 10 z nich nám ohlásilo, že by měli zájem,“ vysvětlil pozadí cesty.

„Bohužel se ukázalo, že Evropský parlament vypsal zasedání jednotlivých výborů už na ten den dopoledne. Postupně všichni europoslanci odhlašovali, jelikož chtěli stihnout své výbory. Jediný pan europoslanec Turek se neodhlásil – nedostavil se na výbory a místo toho letěl s námi v CASA,“ potvrdil informaci Dvořák.

Mírně také pokáral nováčka v EP za to, že si dal fotografie z armádního letounu na sociální sítě. „Myslím, že se to nedělá, když letíte vojenským letadlem. Takové věci by se neměly zveřejňovat,“ dodal na závěr ministr pro evropské záležitosti.

Není to první ukázka mezistranické „dopravní solidarity“, kdy šly politické slovní přestřelky stranou. Turka například svezl europoslanec Alexandr Vondra na setkání s premiérem a Petrem Fialou (oba ODS), který vítal nově zvolené evropské zákonodárce. V prvních dnech ve Štrasburku byl politik za Motoristy sobě také pasažérem v autě již bývalého pirátského europoslance Marcela Kolaji, který ho dopravil z hotelu na jednání v budově Evropského parlamentu.

„Tady se nic neutají. Přiznávám se, byl jsem to já. Když jsem ho viděl v hotelu shánět taxíka, sám jsem se dobrovolně nabídl. Zvolený zástupce lidu přece musí hlasovat,“ napsal s nadsázkou Kolaja.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák mluvil v Partii PLUS také o jednání k volbě evropského komisaře či průzkumům týkajícím se nespokojenosti v české společnosti. Záznam z vysílání si můžete pustit níže.

Tagy:
letadlo Instagram sociální sítě politika ODS Evropský parlament sociální síť Brusel europoslanec Martin Dvořák vláda Alexandr Vondra Armáda ČR Marcel Kolaja CASA Armáda České republiky ministr pro evropské záležitosti ministerstvo pro evropské záležitosti Filip Turek Motoristé sobě Přísaha a Motoristé