Obloha potemněla, pak Egypt ochromila obří písečná bouře. Spadlý billboard usmrtil člověka

Egypt, zejména Káhiru, ochromila písečná bouře.

Nad Suezským průplavem se přehnala písečná bouře

Ve čtvrtek zasáhla Egypt silná písečná bouře. V Káhiře vítr shodil billboard, pod kterým jeden člověk zemřel a dalších pět bylo zraněno. Živel uzavřel přístavy v Suezském průplavu, vlny na moři dosahovaly více než čtyřmetrové výšky.

„V hlavním městě s více než 20 miliony obyvatel náhle potemněla obloha, pak se přes Káhiru přehnala písečná bouře. Viditelnost se rapidně zhoršila, svět se zprvu zbarvil do oranžova, následně do šeda,“ líčil web Africa News.

Silný vichr shodil reklamní billboard přímo na jednu z dopravních tepen. Na silnici v té době bylo velmi rušno, reklamní deska dopadla na projíždějící auto a motocykl. Jeden člověk zemřel, dalších pět bylo zraněno, píše státní deník al-Ahram.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko si užije teplý letní víkend, hrozí i přeháňky. Pozor na požáry, varují meteorologové

Podle webu BBC, který se odkazuje i na videa na sociálních sítích, písečná bouře zasáhla i další místa v Egyptě. Některé záznamy zachytily obří oblak, který obklopil Suezský průplav. Tamní úřady z bezpečnostních důvodů uzavřely dva přístavy.

Nárazy větru v danou dobu dosahovaly rychlosti 50 kilometrů za hodinu a vlny přesahovaly výšku čtyř metrů, informoval podle Africa News úřad, který má na starost průplav, jímž prochází 10 procent světového námořního obchodu.

V Maadi na jihu Káhiry obyvatelé hlásili, že silný vítr odnáší části střech budov, a v Heliopolisu si obyvatelé stěžovali na problémy s dýcháním poté, co se jim kvůli silnému větru nepodařilo zajistit okna, doplnil deník al-Ahram. Egyptské ministerstvo zdravotnictví doporučilo obyvatelům, aby nosili roušky a omezili vycházky.

Tagy: