OBRAZEM: Celebrity, šampaňské i velká únava. Jak se slavilo ve vítězném štábu Petra Pavla

Silné emoce, ale i značná povolební únava, se nesly po celé sobotní odpoledne štábem vítěze prezidentské volby Petra Pavla. Nově zvolený prezident se mohl těšit z přítomnosti mnohých celebrit i neúspěšných kandidátů z prvního kola volby. Žádné bujaré oslavy se však nekonaly.

Atmosféra byla v pražském Foru Karlín bouřlivá od momentu, kdy se na obrazovce objevily první výsledky, které naznačovaly úspěch Pavla. Několik stovek příznivců ve flanelových košilích hlasitě jásalo při jakékoliv aktualizaci čísel. Netrvalo dlouho a bylo zřejmé, že se bude vítězství oslavovat právě tady a ne na pražském Chodově u Andreje Babiše (ANO).

V momentě, kdy byly výsledky jasné, se začaly před budovou scházet desítky podporovatelů budoucího prezidenta. Na místě vlály vlajky Česka, EU, NATO či Ukrajiny. Lidé neztráceli skvělou náladu ani přes nepříjemnou a vlezlou zimu.

Někteří přišli ale ještě před uzavřením volebních místností. „Jsme tu od půl druhé. Fandíme Petru Pavlovi, určitě vyhraje,“ komentovali pro CNN Prima NEWS. „Věříme, že až vyhraje, přijde sem za námi ven,“ doufali. Zároveň byli smutní, že nemohou dovnitř, aby mohli tiskovou konferenci Pavla vidět zblízka. Pavel za nimi přišel, když šel vítat premiéra Petra Fialu (ODS). Fanoušci pak hlasitě tleskali a skandovali.

Pavla podporovala také řada celebrit. V samotném štábu jich byly možná desítky. Nechyběla například modelka Táňa Kuchačová, herci Zdeněk Svěrák a Jiří Mádl či například hokejista Jiří Hrdina. Hymnu na podiu zazpíval Ondřej Ruml.

Lidé z kultury, politiky i ekonomiky

Mnoho slavných tváří ale poměrně brzy odešlo. Kolem osmé hodiny večer se jich v sále našlo opravdu už jen málo. „Mám dobrý pocit, to je důležité. Všichni jsou v dobré náladě, ale nemusí se to projevovat tím, že se hned nalejou,“ komentoval pro CNN Prima NEWS herec Milan Šteindler.

Zároveň ocenil, jaká atmosféra ve štábu po celý den panovala. „Myslím, že dobrá nálada je i v tom, že se tu sešli lidé z kultury, politiky, ekonomiky, ale i takoví ti běžní podporovatelé Petra Pavla. Lidé, kteří pomáhali v kampani. To jsou skvělá setkání, je to atmosféra sounáležitosti,“ ocenil s tím, že někteří podporovatelé z řad celebrit čekají ve Foru Karlín v sektoru pro VIP až do pozdějších hodin na večerní program.

V pokročilejších večerních hodinách je na pódiu plánovaná velká světelná a hudební show od skupiny Lama Lumi. Slavit by se měl vrátit i sám nově zvolený prezident. Sál se ale poměrně vyprázdnil, protože Pavlův tým dal o následujícím programu vědět až kolem osmé hodiny večer. Je tak otázka, zda se různí podporovatelé vrátí.

Pavla přišli podpořit také jeho soupeři z prvního kola volby. Ti mu v druhém kole výrazně pomohli aktivní pomocí během kampaně. Společně pak vystoupili na tiskové konferenci, a to i se svými rodinnými příslušníky.

Konkrétně do Fora Karlín přišla například Danuše Nerudová s manželem a synem, Pavel Fischer s manželkou a dcerou a Marek Hilšer s manželkou i oběma dětmi. Mezi všemi panovala velmi dobrá atmosféra. „Můžeme k vám někdy přijet aspoň na návštěvu?“ vtipkovala s Pavlem a jeho manželkou Hilšerová, když mu gratulovala. Neruda přivezl Evě Pavlové kytku.

Za budoucí hlavou státu přijel také premiér Petr Fiala (ODS). Od prvních pohledů a stisků rukou bylo jasné, že mu spadl kámen ze srdce, že volby vyhrál právě jím podporovaný kandidát. Před novináři dal najevo, že se na spolupráci těší.

„Mám obrovskou radost. Nejen proto, že vyhrál kandidát, kterého jsem volil, ale zvítězil kandidát, který ztělesňuje hodnoty, které pokládám za důležité pro dobrou budoucnost České republiky. Pokládám za důležité, aby spolu prezident a předseda vlády pravidelně komunikovali ve prospěch České republiky, je to tak správně. Předpokládám, že se budeme pravidelně scházet. Je důležité, aby prezident a premiér táhli za jeden provaz,“ komentoval radostně Fiala.

Po vyhlášení výsledků čekalo na všechny i velké překvapení. Na pódiu promluvila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Vaše vítězství je zároveň vítězství naděje. Zvítězila slušnost, a to dokonce i v politice. Přeji České republice, abyste to brali jako vítězství všech. Gratuluji nově zvolenému prezidentovi a těším se na spolupráci,“ zdůraznila.

Novináři a všichni přítomní dostali od pořadatelů oběd plus nějaké pochutiny. K jídlu si mohli vybrat mezi řízkem se salátem nebo kuřecím masem s rýží a kari omáčkou. K dopolední svačině dostali například donuty, croissanty nebo chlebíčky. Jídlo zdarma však brzy zmizelo a večer už bylo vše placené, pryč byly i barely s vodou. Přítomní z toho byli trochu rozmrzelí. Dát si mohli akorát chlebíček za takzvaně „pražské ceny“. Někteří si kupovali i pivo nebo víno.

Zatímco během odpoledne teklo šampaňské mezi podporovateli proudem, po samotném sečtení hlasů se atmosféra spíše uklidnila a sál vyprázdnil. Na všech přítomných byla vidět značná únava po dlouhé prezidentské kampani. Unavená byla i manželka Petra Pavla, která nakonec nedala rozhovory ani mediím. Její spolupracovníci ale slíbili, že Eva Pavlová poskytne novinářům rozhovory v dalších dnech.

Tagy: