OBRAZEM: Lidé přišli s dojemnými transparenty před Bílý dům. „Děkujeme, Joe,“ vzkázali

Příznivci amerického prezidenta Joea Bidena se sešli před Bílým domem, aby mu vyjádřili úctu a poděkovali mu v reakci na jeho nedělní oznámení o odstoupení z kandidatury za jeho snahu v boji o další mandát. Podívejte se na dojemné momenty, které akci provázely.

Po odstoupení Bidena z prezidentské kandidatury se ještě v ten den před Bílým domem objevila řada fanoušků, aby mu poděkovali za jeho práci. Objevilo se několik transparentů s dojemnými nápisy – „Moje budoucnost je zářnější díky vám“ nebo „Děkujeme, Joe.“ Někteří měli dokonce trička na podporu viceprezidentky Kamaly Harrisové, která usiluje o nominaci do prezidentských voleb.

ČTĚTE TAKÉ: Jak budou postupovat demokraté? Harrisovou čeká sjezd, objevit se mohou další kandidáti

Odstoupení Bidena předcházel tlak, který se začal stupňovat po červnové debatě s Donaldem Trumpem, kde měl problémy ustát protivníkovy útoky. Působil zmateně a mnozí se začali obávat, zda vůbec dokáže v jednaosmdesáti letech vykonávat roli prezidenta. Sám pak připustil, že jeho výkon nebyl nejlepší kvůli únavě po cestování.

Situace kolem něj vyeskalovala na začátku července, kdy i důležití sponzoři Demokratické strany, jako například Disney a Netflix, požadovali, aby odstoupil. „Pokud to nevzdá, přestaneme do toho dávat své peníze,“ vyjádřila se filmařka Abigail Disneyová v listu The Guardian. Zároveň podotkla, že se nejedná o neúctu, ale že v případě prohry následky mohou být děsivé.

Biden podpořil myšlenku, aby ho nahradila Kamala Harrisová. Ta sdělila, že udělá vše pro to, aby svého protivníka porazila. „Společně budeme bojovat a společně zvítězíme,“ řekla. Definitivně o tom však rozhodne až srpnový sjezd.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

Tagy: