Od jeho zatčení jsem na práškách, líčí matka Michala Redla. Na čem rodina zbohatla?

Zřejmě hlavou organizované skupiny je zlínský podnikatel Michal Redl. V minulosti byl odsouzený za podvody v kauzách Radovana Krejčíře.

Jak je to s Redlovou nesvéprávností?

Přestože má podnikatel a hlavní aktér korupční kauzy kolem pražského dopravního podniku Michal Redl soudně omezenou svéprávnost, až do svého zatčení si užíval nemalých majetků. Převážně na Zlínsku. Redlova matka Ilona však neví, jak k nim přišel. „Nevím, co dělal. Neříkal mi to stejně jako jeho otec,“ řekla reportérům MF DNES.

Podnikatelský příběh rodiny Redlů začal psát Michalův otec Petr. V 90. letech minulého století byl jedním z nejvýznamnějších byznysmenů na Zlínsku. Začínal jako prodejce ovoce a zeleniny, vypracoval se však na muže, který vedl řadu firem a získal majetky v hodnotě milionů korun.

Díky kupónové privatizaci se Petr Redl stal například akcionářem Interhotelu Moskva, který dnes nese nové jméno Zlín. To ale nebylo zdaleka vše, Redl se také zaměřil na byznys s výherními automaty. Navzdory tomu ale žila Redlova rodina skromně. Petr s manželkou Ilonou obýval až do své smrti řadový domek, který rozhodně nevypadal jako sídlo multimilionáře.

Honosná vila v Kudlově

Pozoruhodné je rovněž propojení Redlovy rodiny se společností Kidron. Ta vznikla v roce 2008 a z obchodního rejstříku vyplývá, že v letech 2009 až 2014 byl členem jejího představenstva Petr Redl, a mezi lety 2014 a 2016 mu dokonce patřila. Redl starší nechal podle MF DNES do jejího majetku v roce 2009 převést vilu v Kudlově, kde až do svého zatčení žil právě jeho syn Michal.

Tento převod se pravděpodobně uskutečnil, aby Redlova rodina o nemovitost nepřišla. Michal Redl se totiž dal dohromady s gangsterem Radovanem Krejčířem a podle policie s ním tuneloval Českou spořitelnu. Spolu také měli zařídit půlmiliardový daňový únik v takzvané kauze M5. V obou případech byl Michal Redl obviněn, soudu se ale nakonec vyhnul. Podle lékařů má totiž vážnou duševní chorobu.

Je to blázen, dvakrát podtržený

„Je to blázen. Blázen dvakrát podtržený,“ řekla MF DNES Redlova matka Ilona. Podle ní jsou problémem jejího syna především časté výkyvy nálad. „Od chvíle, co Michala zadržela policie, beru prášky na uklidnění. Podívejte se, jak se mi třesou ruce, když na to jen pomyslím. Nevím, co dělal. Neříkal mi to stejně jako jeho otec. Jablko nepadlo daleko od stromu,“ dodala Ilona Redlová.

Že si byl Michal Redl s jedním z nejznámějších českých zločinců blízký, dokazuje i dopis, který Krejčíř poslal Redlovi v době, kdy pobýval ve vazbě. „Čau, Míšo. I když se spolu moc dlouho neznáme, musím objektivně říct, že jsem velmi pozitivně překvapen za loajalitu a přístup tvojí osoby ke mně. Prosím tě, snaž se vytahovat v klidu peníze z TL a dávej cash otci. Měj se fajn. Brzy na shledanou, Raďulka.“

Tagy: