Od narození je v nemocnici, matka se ho zřekla. Příběh batolete má ale šťastný konec

Novorozenec

Chlapec má pěstouna

Mediálně sledovaný případ jedenáctiměsíčního chlapce z Děčínska, který leží od narození v nemocnicích, má šťastný konec. Přihlásila se o něj žena, která si dítě vzala do přechodné pěstounské péče. Současně pro chlapečka vznikne i veřejná sbírka.

Osamělý a nemocný chlapeček, který namísto lásky rodičů znal jen prostředí nemocnic a péči lékařů. Jeho matka se ho hned po porodu zřekla. Jako první na opuštěné dítě upozornila Petra Jirglová z Prahy, která za ním do nemocnice chodila. „Je to přibližně tři týdny, co jsem ho viděla v nemocnici naposledy. Potom mi byl ze strany matky vstup do nemocnice zakázán,“ popsala Jirglová.

Mezitím se snesla vlna kritiky na hlavy úředníků s tím, že shánění náhradní rodiny jim prý trvá příliš dlouho. Nakonec o chlapečka projevila zájem žena z Libereckého kraje.

Pěstounka je s dítětem v nemocnici

Ústecký kraj potvrdil, že se chlapci konečně podařilo sehnat pěstounku, a soud už dokonce rozhodl o svěření dítěte do její péče. „Vzhledem ke zdravotnímu stavu chlapce je pořád odkázaný na péči zdravotního zařízení, ale pěstounka je v současné chvíli hospitalizovaná s ním,“ vysvětlila mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

„Jsem šťastná, že chlapeček už není v nemocnici sám, nicméně si nemyslím, že na tom Ústecký kraj má tolik zásluh. Přišlo to bezmála o rok později, než se to mělo stát. Díky tomuto případu jsem zjistila a objevila obrovskou šedou zónu a vakuum, kde je spousta opuštěných dětí v nemocnicích,“ reagovala Jirglová.

Samotný Ústecký kraj má v evidenci přes tisíc dětí, které potřebují náhradní rodinnou péči. „Právě probíhá intenzivní náborová kampaň, protože od 1. ledna se mění zákon o pěstounské péči. Pro pěstouny tam vzniknou lepší pracovní podmínky,“ sdělila Fraňková.

Vánoce a narozeniny doma

U přechodné pěstounky může být chlapeček z Děčínska rok s možností následného prodloužení. „My tak máme čas na to, abychom hledali nějaké trvalé řešení, pevné rodinné zázemí, zřejmě dlouhodobou pěstounskou péči. Budeme společně s nadací Nesnáze otvírat veřejnou sbírku, abychom urychleně shromáždili finanční prostředky na zajištění potřebných pomůcek a také rehabilitační služby pro tohoto chlapce,“ uvedla předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková.

Pěstounka z Libereckého kraje zůstává v anonymitě. Chlapeček už ale brzy zamíří z nemocnice domů a své první narozeniny a Vánoce oslaví v nové rodině.

Tagy: